Agenția pentru Protecția Mediului Iaşi participă la EuroBirdwatch2022, în Delta Dunării

309694588_424819186459567_6484405204313137648_n

Agenția pentru Protecția Mediului Iaşi se alătură inițiativei Societăţii Ornitologice Române – Filiala Iaşi de a marca împreună evenimentul ornitologic EuroBirdwatch2022, organizat în primul sfârșit de săptămână al lunii octombrie în întreaga Europă de către BirdLife International şi aflat în acest an la cea de a 30-a aniversare.

Astfel, pe 1 şi 2 octombrie, în Delta Modovei (situl RAMSAR Zonele Umede Jijia – Iaşi), vom desfăşura împreună cu specialişti ornitologi din cadrul SOR – Filiala Iaşi activităţi de birdwatching şi nu numai, după cum urmează:

Sâmbătă, la Vlădeni, în cadrul proiectului educaţional “Prietenii Naturii“ promovat de Liceul Tehnologic Vlădeni și studenţii din cadrul Programului Consiliere de mediu al Facultăţii de Biologie de la U.A.I.C Iaşi, proiect susţinut de Primăria Vlădeni, împreună cu elevii şi cadrele didactice ale liceului, au avut loc observaţii ornitologice în arealul fermelor piscicole Vlădeni şi a Lacului Hălceni, s-au aflat poveşti despre păsările sedentare de pe valea Miletinului dar şi despre cele migratoare, despre locurile de clocire sau iernare, s-a vorbit despre aspecte legate de statutul de sit Natura 2000 şi sit Ramsar al zonei, nevoia de conservare şi reguli de comportament.

Şi cum Naturii îi place curăţenia, s-a şi o acţiune de ecologizare pe malurile lacului Hălceni. Au fost alături şi colegii de la Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Iaşi.

Duminică, observaţiile ornitologice vor fi făcute în arealul fermei Larga Jijia, de această dată cu elevii şi cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Petru Poni din Iaşi.

Sperăm la vreme frumoasă, dar mai ales la un spectacol minunat al Naturii în Delta Moldovei!

Datele privind păsările observate vor fi raportate către Societatea Ornitologică Română şi de aici vor ajunge în baza de date Europeană!

Informaţii suplimentare:

Primul eveniment EuroBirwatch a avut loc în 1993, la început de octombrie, şi a mobilizat cca1,3 milioane de entuziaști care au numărat peste 96 milioane de păsări migratoare în cadrul a mai mult de 45.000 de evenimente ornitologice organizate pe întreg cuprinsul Europei. Numărul impresionant de participanți vorbeste de la sine despre cât de atractiv este birdwatching-ul, mai ales în plină migrație.