Agenția Națională de Transplant, în reconstrucție

foto_spital

Aflata vinerea trecuta la Iasi, Sorina Pintea, ministrul sanatatii a declarat ca la Agentia Nationala de Transplant „lucrurile au luat-o puţin razna” iar schimbarea conducerii va rezolva problema listelor de aşteptare şi va duce la o transparentizare a întregului proces.

Statistica e sumbra: in Europa, listele de aşteptare ale pacienţilor pentru transplant de organe cuprind 67.064 de persoane, iar circa 4.000 dintre acestea mor anual pentru că nu au ajuns la transplant. Zilnic, 12 pacienţi mor pe listele de aşteptare în toată Europa. In Romania, Agentia de Transplant are nevoie urgenta de sefi noi, fapt recunoscut chiar de ministrul sanatatii.

Ministrul a mai spus că, în privinţa transplanturilor, „lucrurile au luat-o puţin razna”, în ceea ce priveşte informarea pacienţilor, iar la începutul lunii iulie a fost restructurată conducerea.

In Romania urmează ca printr-un program finanţat şi prin fonduri europene, programul SPER, să fie formaţi 30 de coordonatori de transplant la nivel naţional. În prezent, la nivel naţional există şase coordonatori de transplant activi.