„Agenda comunității” pentru tineri

Oportunitate pentru tinerii din 20 de comunitati ai regiunii Moldovei in cadrul proiectului  „Agenda comunitatii”.  Derulat de Fundatia Corona in parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare Rurala Ceplenita proiectul vizeaza cresterea capacitatii tinerilor de a se activa civic. Acestia vor veni in ajutorul autoritatilor locale pentru ca deciziile lor sa fie in interesul comunitatii.

Durata de desfasurare a proiectului este de 24 de luni, iar valoarea se ridica la aproximativ 200.000 Euro, prin granturi norvegiene. In prima faza, cei implicati in proiect au facut o cercetare in toate primariile din cele 97 comune ale judetului Iasi pentru a afla in ce masura autoritatea locala se simte datoare sa raspunda intrebarilor cetatenilor.  Proiectul a inceput in martie, iar in urmatoarele 4 luni se vor desfasura activitati in comunitatile vizate pentru inscrieri.

Irina Maria Sile- director executiv Fundatia Corona  Iasi 

Vom merge la ei, in aceste comunitati si ce ii intereseaza pe ei este sa ia legatura cu scolile din zona lor, cu asociatia de Dezvoltare Ceplenita si in cele din urma si cu noi.”

Proiectul a debutat cu lansarea unei singure intrebari care a fost adresata  tuturor primariilor din comunele iesene.  Raspunsul trebuia trimis in 30 de zile.

Mihaela Munteanu-  colaborator proiect

„Cam 10% dintre comunele judetului au raspuns la aceasta intrebare in termenul  de 30 de zile. Intrebarea era foarte simpla. In primul rand, voiam sa stim daca sedintele Consiliului Local sunt facute on-line. Una dintre primarii a invocat faptul ca e necesar foarte mult timp pentru a raspunde la aceasta intrebare, mai are timp de documentare. Intorcandu-ne la modul in care primariile tin legatura cu cetateanu, 50% dintre respondenti au spus ca au sedintele on-line.”

La nivelul comunitatilor vizate,  colaboratorii proiectului spun ca in urma cercetarilor au sesizat ca strategiile sut facute superficial, iar cetatenii nu sunt informati despre contractele de achizitie publica si nu au acces la hotararile de Consiliu Local.