Aerul din Iași a devenit respirabil

296796072_611629990332647_272331780699409530_n

Potrivit datelor oficiale, calitatea aerului din Iași s-a îmbunătățit. În trimestrul al doilea din acest an nu a fost înregistrată nicio depășire a indicatorului PM10, de unde rezultă o îmbunătățire semnificativă a calității aerului din oraș. Dar acest lucru nu va conta mai departe, o data cu apropierea toamnei și schimbarea anotimpurilor.

Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când s-a înregistrat un trimestru fără nicio depășire a indicatorilor privind poluarea cu PM10. Potrivit profesorul ieșean Silviu Gurlui, aceasta situație s-a înregistrat datorită perioadei de vară, care se dovedește a fi favorabilă, datorita vegetației verzi.

„Perioada aceasta de vară este o perioadă favorabilă, unde poluarea se reduce. Asta este cunoscut, peste tot în țară, unde avem vegetație și temperaturi mai mari care mișcă masele de aer mult mai violent. Dispersează particulele mai mari în atmosferă și de aceea măcar la sol, poluarea este mai redusă din perspectiva aceasta a particulelor mai mari de praf sau poate și mai mici de funingine. Totuși, după 15 august mă aștept din păcate să revenim la praguri de poluare mai mari, culminând undeva spre luna octombrie”, a spus Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică UAIC.

Municipalitatea susține că reînnoirea parcului auto la societăţile din subordine şi extinderea spaţiilor verzi sunt elemente care au condus către îmbunătăţirea calităţii aerului în municipiu. Cu toate acestea, Iașul rămâne în continuare un oraș poluat, principala cauză fiind lipsa spatiilor verzi suficiente.

„Investițiile din ultimii ani, cel puțin din zona transportului public, unde sunt investite deja zeci de milioane de lei, atât în calea de rulare, cât și în achiziția de material rural nou…. Mai mult decât atât vo întrevede o creștere a calității aerului prin faptul că vom aduce și 32 de autobuze electrice și așa cum s-a anunțat de săptămâna trecută, avem alocate fonduri substanțiale pentru exercițiul bugetar 2021 – 2027”, a explicat Sebastian Buraga, purt. cuv Primăria Iași.

În primele luni ale acestui an, Iașul a înregistrat cele mai mari depășiri ale valorilor maxime admise, la toate cele 6 stații de monitorizare a aerului. Cei mai expuși la aceste valori sunt copiii cu vârsta mai mică de 15 ani care inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.