Aeroportul Iași, singurul din țară care deține un parc fotovoltaic

Aeroportul Iasi a inaugurat oficial, la sfarsitul saptamanii trecute, noul Terminal T4, devenind astfel al doilea ca mărime din România, după Otopeni. De asemenea, tot in luna martie, reprezentantii aerogarii iesene au lansat si noua identitate a aeroportului care inspira miscare. Un alt lucru care aduce Aeroportul Iasi pe harta dezvoltarii este si primul parc fotovoltaic, cu energie regenerabila care va asigura aproximativ 20% din necesarul de energie electrică a noului terminal.

Aeroportul Iași, singurul din țară care deține un parc fotovoltaic

Iasul se poate mandri cu unul dintre cele mai dezvoltate aeroporturi din tara. Și asta dupa ce, la finalul lunii martie a fost inaugurat noul terminal T4 si a decolat si primul zbor spre spatiul Schengen. Evenimentul de inaugurare a fost unul festiv, la care au participat atat autoritatile locale cat si pasagerii care au avut ocazia de a taia panglica.

Pe langa investitia noului terminal care creste semnificativ traficul de pasageri de pe aerogara ieseana, in cadrul aceluiasi proiect s-a construit si un parc fotovoltaic care asigura 20% din necesarul de energie electrica a noului terminal.

Elena Troia – Purt. Cuv. Aeroportul Iași:

„Suntem primul aeroport din Romania care detine un parc fotovoltaic. Acesta fiind un pas important in folosirea surselor de energie regenerabila. Actualul parc fotovoltaic este parte din proiectul terminalului T4, se intinde pe o suprafata de 1 ha, are o capacitate de 1,3 MWh și asigura aproape un sfert din necesarul de energie consumata la Aeroportul Iași, în acest moment. Evident, planurile noastre sunt mult mai ambitioase acum ca avem infrastructura mult mai ampla. Ne dorim sa construim un parc mai mare, care sa acopere intreg necesarul de energie consumata si din care sa putem obtine si venituri non-aeroportuare, din vanzare.”

Parcul fotovoltaic a fost realizat cu panouri mate, pentru a evita reflexia razelor solare care i-ar putea deranja pe piloţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *