Aeroportul Iași, nou subiect de dispută în ședința de CJ

Aeroport

Un proiect de hotarare privind efectuarea unui studiu pentru evaluarea necesitatii externalizarii activitatii de exploatare si dezvoltare a Aeroportului Iasi, a trecut de votul consilierilor. Vor fi alocati 75.000 de lei pentru realizarea stiudiului asupra concesionarii aerogarii pentru o perioada de 49 de ani.

Dezvoltarea Aeroportului Iasi este posibila in conditiile identificarii surselor de finantare. Punerea in aplicare a intregului proiect de dezvoltare a Aeroportului International Iasi necesita sume de peste 120 milioane euro.

Nu se dau bani, nu se da finantare europeana si guvernamentala poate in 20-30 de ani, iar pentru judetul Iasi, pentru Moldova, este important un terminal cargo. Pentru un terminal cargo trebuie prelungita pista, cu cel putin 3000 de metri. Pentru noi faptul ca vom prelungi pista, vom avea un terminal cargo, aeroportul inseamna ca se dezvolta in primul rand, sa punem in balanta, iar ceea ce se cere acum prin acest punct este un studiu de oportunitate deoarece, nici dumneavoastra, nici eu nu suntem specialisti in aviatie.„, a declarat Maricel Popa, presedinte CJ Iasi.

Liderul grupului PSD, Cristian Stanciu, a precizat ca propunerea de efectuare a studiului este o aventura, dar o dezvoltare viitoare a Aeroportului este una de durata, date fiind resursele financiare limitate.

Propunerea cu care a venit astazi presedintele Consiliului Judetean poate pare una aventuriera, poate pare hazardata, poate pare mai curajoasa decat o putem percepe noi, dar nu uitati ca astazi nu luam nici o decizie. Astazi propunem un studiu care poate spune daca aceasta solutie, poate fi fezabila in conditiile date sau nu. Daca va fi fezabil este cea mai rapida forma de dezvoltare a aeroportului printr-o injectie de capital foarte mare, sigur cu costurile si obligatiile de rigoare, dar care sa ne permita sa dezvoltam aeroportul la nivelul pe care ni-l dorim cu totii. „, a completat Cristian Stanciu, lider grup consileri judeteni PSD.

Liderii din opozitie, au invocat licitatia in derulare pentru actualizarea unui Masterplan care sa stabileasca viitoarea directiva de dezvoltare a Aeroportului Iasi, pe aliniamentul de acum al terminalelor de pasageri sau dincolo de pista. Proiectul a trecut insa, prin votul majoritatii din Consiliul Judetean.