Aeronavele Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., mobilizate pe timpul minivacanței prilejuite de Rusaliile Ortodoxe

aviație MAI

În intervalul 19-21 iunie 2021, pe timpul minivacanței prilejuite de Rusaliile Ortodoxe, 15 aeronave aflate în dotarea Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. sunt mobilizate în slujba cetățenilor, fiind pregătite să intervină în cel mai scurt timp în misiuni SMURD, de ordine și siguranță publică, precum și să ofere sprijin pentru transportarea pacienților confirmați cu noul virus COVID-19, a plasmei hiperimune și a echipamentelor medicale.

Totodată, elicopterele EC-135 SMURD aflate în serviciu la Galați și Iași pot interveni în Republica Moldova, la solicitarea autorităților din statul vecin.

Pentru a acorda sprijin cetățenilor în cazul unor situații de urgență, piloții Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. vor utiliza 8 elicoptere SMURD și 1 avion SMURD Cessna Citation V în cadrul Punctelor de Operare Aeromedicale dispuse în: București, Târgu Mureș, Iași, Constanța, Craiova, Arad, Galați și Jibou.

De asemenea, în data de 21 iunie, 1 elicopter SMURD se va afla în zona Arenei Naționale, pregătit să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență cu ocazia desfășurării partidei de fotbal dintre Ucraina și Austria.

În ceea ce privește sprijinul aerian oferit structurilor operative ale Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. va desfășura misiuni de survol aerian în sprijinul Jandarmeriei Române, cu ocazia desfășurării EURO 2020 la București, precum și misiuni de monitorizare a traficului rutier de pe autostrăzile A1 și A3, DN1, Centura Municipiului București și principalele intrări în capitală, la solicitarea Poliției Române.