Aeronautica românească, celebrată la Iași

Iasul omagiaza astazi Aeronautica romaneasca din Războiul de Întregire a Neamului in cadrul Conferintei Nationale „Iasul si aeronautica romana”. Inca de la primele ore ale diminetii, la Cimitirul Eternitatea a fost sustinut un ceremonial militar si religios in memoria soldatilor cazuti pe campul de lupta in Primul Război Mondial.

Iasul a gazduit astazi reprezentanti ai Statului Major al Fortelor Aeriene, Academiei Fortelor Aeriene ”Henry Coandă” de la Brasov, precum si reprezentanti ai Academiei Romane. Manifestarile au continuat la Cercul Militar din Iasi unde a fost sustinuta a doua editie a Conferintei Nationale „Iasul si aeronautica romana” unde au fost reamintite momente din istoria aviatiei romane.

Petru Zaharia, Comandor-inginer în rezervă

Astazi in Cimitirul Eternitatea avem organizat un eveniment. Este vorba de a doua conferinta cu tema aviatica la Iasi si anume Conferinta Nationala „Iasul si aeronautica romana”. Suntem prezenti cu Academia Fortelor Aeriene unde sunt 40 de studenti masteranzi si elevi. De asemenea, avem 20 de cadre militare de la Baza Aeriana 95 Bacau.

Pe data de 13 octombrie se implinesc 112 ani de la zborul lui Aurel Vlaicu deasupra Iasului, moment istoric pentru Romania si reamintit in cadrul manifestarii de astazi.

col.rez.Dan Prisecaru, dir. Muzeul Militar Iași

Iata la a doua editie „Iasul si aeronautica romana”, anul acesta la 1 aprilie s-au aniversat 110 ani de la infiintarea aeronaut si militare. Daca anul trecut pe 13 octombrie aniversam 111 ani de la zborul lui Aurel Vlaicu deasupra Iasului care a premers Marea Unirii si evenimentul nostru de la Iasi s-a inscris cu doua zile inainte centenarului incoronarii de la Alba Iulia si am adus omagiul nostru.

In cadrul manifestarii, Iasul a fost survolat astazi de avioane militare care apartin Bazei Aeriene 95 Bacau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *