Aer tot mai toxic la Iasi

În ultimele 24 de ore, în toate stațiile de monitorizare a calității aerului din judetul Iași s-au înregistrat
concentrații crescute ale poluaților PM10 și PM2,5. Maximele au fost între orele 19 și 21.00 ale zilei de
ieri, 6 noiembrie.
Valorile orare au depășit de cca 3 ori limita zilnică admisă pentru particule în suspensie PM10 și de aproape 5 ori limita anuală admisă pentru PM2,5. În aceste condiții, indicele general de calitate a aerului a fost de la “Rău” la “Foarte rău”.
Concentrațiile poluanților gazoși SO2, NO2, CO au crescut ușor și ele în același interval orar, fără însă a se depăși limitele maxim admise. Valorile crescute se înregistrează pe fondul cumulării emisiilor din diverse surse și sunt potențate de manifestarea unor fenomene meteo nefavorabile dispersiei. Astfel, în intervalul 5-7 noiembrie s-au înregistrat perioade cu calm atmosferic, iar pe 6 și 7 noiembrie inversiunile termice au fost mai pronunțate decât cele din zilele anterioare.
Sursele principale de emisii în aceasta perioadă sunt arderile de combustibil pentru încălzirea rezidențială la care de adaugă traficul aglomerat, activitatea în șantiere, industrie, salubritate, diverse incendii.
Creșterea nivelului poluanților peste limitele admise este amplificată și de frecvența mai mare de manifestare în această perioadă rece a unor condiții meteo regionale și locale total nefavorabile dispersiei: inversiune termică accentuată, calm atmosferic, ceață, fenomene ce favorizează acumularea poluanților și mentinerea lor la nivelul solului, fără posibilitatea de dispersie, și care duc la alterarea calității aerului.
“Recomandăm ca, în astfel de perioade, ce se pot repeta pe parcursul sezonului rece, grupurile vulnerabile precum copiii, bătrânii, cei cu afecțiuni respiratorii sau alergii, să evite ieșirile/deplasările de durată în aer liber”, a transmis Agentia pentru Protectia Mediului Iasi.
Toate depășirile valorilor limită zilnice pentru protecția sănătății umane înregistrate de Agenția pentru Protecția Mediului Iaşi sunt notificate, conform procedurilor, autorităților implicate în realizarea măsurilor
necesare pentru reducerea poluării: primării, Comisariatul Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu, Consiliul
Judeţean, Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică.