Adrian Porumboiu acuza ca un fost ministru si directorul Exim Bank Iasi i-au cerut spaga cate 200.000 euro

Adrian-Porumboiu-a-vandut-Comcereal

Dupa 8 ani si 25 procese, omul de afaceri vasluian Adrian Porumboiu aduce acuzatii grave la adresa celor care i-au falimentat afacerile. Acesta a detinut exploatatii agricole in Vaslui, Galati, Bacau sau Iasi. A avut peste 6500 angajati si a gestionat o plantatie agricola de 50.000 hectare. Intr-o emisiune la Realitatea TV, Adrian Porumboiu a mentionat ca, in 2014, intr-un moment dificil pentru afacerile sale, cauzat de o seceta prelungita, directorul sucursalei Iasi al Exim Bank, Gabriel Iordache, i-ar fi cerut 200.000 euro spaga pentru refinantarea unor credite luate de catre doua societati din grupul pe care-l conducea.

„In 2014, dupa 3 ani de seceta, aveam credite luate de la Exim Bank pe doua firme Mopan si Comcereal, cu o valoare de peste 100 milioane de lei din care achitasem 80 milioane. Niciodata nu am intarziat si platisem la zi. Tot grupul valora peste 300 milioane de euro. Nu am ales eu Exim Bank, m-au vizitat in 2012, vicepresedintele bancii plus directorul de la Iasi. Am cerut o refinantare si am fost asigurat ca mi se va da, inclusiv de catre presedintele bancii. Cu o zi inainte sa fiu refuzat, directorul de la Iasi a venit, in prezenta a 12 directori care erau la gupul de firme a spus ca totul este ok si nu vede niciun fel de probleme ca sa primim refinantarea. S-a intamplatca a vrut sa discute cu mine, in particular, in curtea societatii si mi-a spus ca are cancer la cap si trebuie sa mearga la Budapesta sa se opereze. Privesti cu atentie trebuia asta si cu omenie. Cum am ajutat cu milioane de euro persoane care au fost in suferinta i-am spus ca in conditiile astea, platit noi acea operatie pe creier. Mi-a replicat foarte sec ca nu vrea asa, vrea banii cash. Eu calm am spus ca am sa chem directorul economic. Normal că acesta a spus ce i-am transmis și eu, ca ii plătim operația. Am refuzat, normal, și am plecat a doua zi la București si mi-au refuzat creditul. Fiecare crede ce vrea de aici. Eu spun lucrurile așa cum s-au petrecut. Făcând o glumă, acum câteva luni în urmă, când se acordau credite cu garanție de la stat, o firmă mă întreabă cum să reușească să ia creditul de la Exim. Și i-am spus că directorul e bolnav și că are nevoie de bani să se opereze la creier. Râzând, omul mi-a spus că deja l-a operat de două ori la creier”, a spus Adrian Porumboiu intr-o emisiune la Realitatea TV.

Omul de afaceri vasluian sustine si ca fostul ministru al Agriculturii din acea perioada, Daniel Constantin i-ar fi solicitat o spaga de 200.000 euro prin intermediul fostului jucator Dani Coman, care ar fi fost cu ministrul colegi de banca.

„Domnul Constantin a trecut printr-o etapă nefericită a vieții lui și când avea nevoie (n.r. de bani) ca să nu fie executat (…) Ce să spun? Daniel Constantin e un mare șpăgar…În perioada când era portar la FC Vaslui, Dani Coman a venit la mine la birou, spunându-mi că a fost coleg de școală (și de bancă) la Pitești cu Daniel Constantin (pe atunci, ministru al Agriculturii). Mi-a spus că acesta are nevoie de 200.000 euro, urmând să am o relație foarte bună cu el. Din acel moment, relația mea excelentă cu Dani Coman s-a deteriorat complet. Am rămas mai mult decât surprins, refuzând continuarea discuției, intuind că ar fi o provocare pusă la cale de servicii împotriva mea. Imediat am luat decizia gresită de a-l scoate din lot, provocându-i dificultăți de continuare a contractului și chiar legate de plăți, care, până la urmă, au ajuns, pe bună dreptate, la Comisiile Federației. Dacă, în acel moment, credeam că poate fi o provocare, după ani de zile mi-am dat seama că realmente Daniel Constantin avea nevoie de bani. Nu am de unde să știu ce poziție va adopta Dani Coman, dar declarația mea rămâne sub semnătura și jurământ, așa cum am spus la începutul acestui comunicat. În concluzie, afirmațiile făcute de-a lungul timpului referitoare la Daniel Constantin (șpăgar) rămân valabile”, a precizat Porumboiu in emisiune apoi intr-un comunicat de presa.