Adoptiile, proces anevoios

foto_adoptie

In Romania, la finalul anului trecut, putin peste 3.000 de minori au fost declarati adoptabili. Iar alti peste 2.500 erau incadrati ca fiind greu adoptabili. In aceasta categorie intra micutii cu probleme de sanatate sau de etnie.

La Iasi, in prima jumatate a anului trecut, pe listele de adoptie erau trecuti 77 de copii, insa doar 20 dintre ei au fost integrati, intr-un final, in familii. In tara noastra, in prezent avem peste 50 de mii de copii aflati in centre sociale sau de plasament. 

Aproape 18 mii de copii se afla in grija asistentilor maternali. 10 milioane de euro vrea sa investeasca Guvernul in realizarea unui sistem informatic national de procesare a adoptiilor, pentru a facilitat accesul familiilor la astfel de proceduri.

Programul online ar trebui sa vina in ajutorul persoanelor care vor sa adopte un minor si sa-i ajute pe cei mici sa isi cunoasca si sa se integreze mai usor langa parintii adoptivi.

Serviciul electronic va permite accesarea online a documentelor necesare adoptiei, descarcarea si incarcarea fisierelor necesare infierii si va permite o mai buna monitorizare a copilului in familia adoptiva.