Administratorii publici au un rol decisiv intr-o comunitate

Asociatia Administratorilor Publici a organizat o sedinta de lucru astazi la Iasi, eveniment la care au participat zeci de reprezentanti veniti din toata Moldova. Acesti functionari pot prelua multe din atributiile primarilor, indiferent ca este vorba de un oras sau de o comuna si se ocupa de proiectele de dezvoltare.

Adminsitratorii publici au un rol decisiv intr-o comunitate

Persoanele care pot ocupa funcţia de administrator public, de regulă, trebuie să fi absolvit studii superioare economice, administrative, tehnice sau juridice. Numirea în funcţie a administratorului public se face prin dispoziţia primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean, după caz, care are ca anexă un contract de management. Atribuţiile Administratorului Public sunt atragerea de fonduri extrabugetare necesare pentru dezvoltarea comunelor sau a oraselor, elaborarea de politici şi strategii noi în domeniul dezvoltării serviciilor publice comunitare de interes local sau a unor servicii din aparatul de specialitate al primarului.

Marian Florea, Presedinte Asociatia Administratorilor Publici din Romania:

„In momentul de fata nu exista un program de formare profesionala pentur administratori publici, dedicata acestor functionari. Iasul are undeva la 30 de administratori publici in acest moment, in schimb, potentialul este mult mai mare, mult mai important si este un judet foarte important si cu o forta economica destul de mare la nivelul Romaniei si intr-un anume fel, si administratorii publici au reusit sa puna umarul la dezvoltarea acestora”.

In momentul de fata, exista 38 de administratori publici de Consilii Judetene, 80 de administratori la municipii, 70 la orase si cateva zeci la comune.

Petru Movila, City Manager Iasi: „Functia si responsabilitatea de administrator public este una cat se paote de importanta, pentru ca in conformitate cu legea, un administrator public poate prelua responsabilitatile unui primar sau echipei executive dintr-o administratie locala. Fie ca vorbim de Consiliul Judetena sau de o primarie. Administratorii publici pun in aplicare foarte multe proiecte”.

La nivel national exista un numar mult prea mic de astfel de bugetari in cadrul primariilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *