Adicția care iți usucă creierul, indiferent de sex

alcool

Medicii din Romania trag de ceva vreme semnale de alarma: „Vom fi o natiune care se va dilua intr-un ocean de alcool”. Bautura ajută la uitarea experiențelor traumatizante si reduce starea de tristețe generată de experiențele umilitoare. Însă, alcoolul nu vindecă problema, ci mai degrabă o ascunde. În cazul femeilor, dependenţa de alcool se instalează în scurt timp, iar problemele medicale apar mai repede decât la bărbaţi.

Medicul psihiatru Andreea Nester sustine ca la fel ca și tranchilizantele, alcoolul este un sedativ care calmează, încetinește și întârzie mai multe activități ale corpului, mai ales la nivelul sistemului nervos central.

Există două tipuri de intoxicație cu alcool care duc de la dezinhibare pana la fenomene de black-out, putand conduce chiar la coma si deces.

Alcoolismul este o condiţie ireversibilă, cu caracter progresiv, şi constituie un veritabil flagel care afectează, anual, sănătatea şi viaţa a milioane de oameni. Are nenumărate efecte asupra persoanei în cauză şi asupra celor din jur, efecte ce ţin de sfera psihologică, dar şi de cea fizică. Vindecarea necesita timp si suport emotional.

Preţul plătit de cei ajunşi în prăpastia dependenţei de alcool este imensTomografiile computerizate au arătat, la alcoolici, o atrofie a creierului, în special la nivelul lobilor frontali. Creierul devine astfel mai mic, „se usucă”.

Îngrijorător este faptul că tot mai multe femei din ţara noastră ajung la medic din cauza dependenţei de alcool.

Femeile suferă de anxietate şi depresie de două ori mai mult decât bărbaţii şi, din acest motiv, sunt mai predispuse să recurgă la consumul de alcool.

Care este limita admisa in ceea ce priveste alcoolul?

Statisticile Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi arata ca din cauza consumului de alcool, in primele 10 luni ale acestui an s-au internat 1.517 persoane 252 femei şi 1.267 bărbaţi.