Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen discutata in Parlamentul European

parlametul european

Parlamentul European va analiza problema includerii timpurii a Bulgariei și României în zona Schengen. Cele doua tari sunt membre UE și au dreptul sa aderae la spațiul granițelor deschise, dar au existat reclamații împotriva lor în ceea ce privește eficiența serviciilor de frontieră și lupta împotriva corupției. Bulgaria și România încă nu pot emite vize Schengen, iar controlul pașapoartelor rămâne la granițele lor cu țările Schengen.

 Tot in ședința plenară a Parlamentului European, care va avea loc în perioada 3-6 octombrie la Strasbourg vor fi in centrul atentiei asistența acordată Ucrainei și problema creșterii rapide a prețurilor la energie. Deputații își vor exprima opiniile cu privire la evenimentele legate de conflictul din Ucraina. Se va vorbi despre mobilizarea parțială în Rusia, includerea a patru noi regiuni în componența sa, probabilitatea utilizării armelor nucleare.

Pe fundalul unei noi agravări a crizei energetice din Europa, parlamentul își va stabili poziția cu privire la stabilirea plafoanelor prețurilor la energie și a măsurilor de reducere a consumului acesteia. Deputații vor adopta o rezoluție de evaluare a propunerilor Comisiei Europene de a proteja consumatorii și întreprinderile de creșterea excesivă a prețurilor la energie.

Joi, parlamentarii vor avea un schimb de opinii cu Comisia Europeană față de creșterea prețurilor și penuriei de îngrășăminte în Europa din cauza situației din Ucraina. În urma discuției, care privește securitatea alimentară a uniunii, se poate formula un apel pentru adoptarea unei strategii la îngrășăminte.

Parlamentul European intenționează să discute și să decidă măsuri suplimentare pentru a ajuta Ucraina să elimine consecințele ostilităților. Acesta prevede reguli simplificate pentru utilizarea fondurilor regionale ale UE. De obicei, fondurile din aceste fonduri sunt cheltuite pentru a ajuta regiunile din țările membre ale uniunii care se confruntă cu dificultăți.

Deputații vor discuta propunerea Comisiei Europene de suspendare a finanțării Ungariei din fonduri UE și de înghețare a fondurilor destinate acestui lucru, după ce Budapesta a ignorat recomandările Bruxelles-ului de a îndeplini obligațiile unui membru al uniunii și de a elimina încălcările în acest domeniu. .

Ungaria, printre altele, va figura și în discuția despre poziția romilor. Parlamentul European este îngrijorat de șomajul ridicat, sărăcia și discriminarea cu care se confruntă romii în mai multe țări ale uniunii.

Printre subiectele externe, Parlamentul European va analiza evoluția conflictului militar dintre Armenia și Azerbaidjan în legătură cu recentele ciocniri și va discuta situația din Iran pe fondul mișcării de protest împotriva încălcării drepturilor femeii care a cuprins țara. Marți, în cadrul „Ora de întrebări și răspunsuri”, ministrul de externe al UE Josep Borrell le va explica deputaților poziția Bruxelles-ului cu privire la aceste probleme.

Agenda sesiunii include și măsuri legate de consecințele pandemiei de COVID-19, care vizează consolidarea capacității UE în domeniul prevenirii infecțiilor și depășirea restricțiilor covid. În special, revizuirea regulilor de circulație în aeroporturi.

Parlamentul European intenționează să aprobe o propunere de sancțiuni împotriva partenerilor comerciali din UE care încalcă standardele de muncă și de mediu. De asemenea, parlamentarii vor organiza dezbateri urgente pe teme legate de drepturile omului, democrație și statul de drept. Dezbaterea va avea loc miercuri după-amiază, urmată de un vot joi.