Aderarea României la Spațiul Schegen, dezbătută la Iași

Austria pune tot mai mult presiune pe aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen iar acest lucru creaza o tensiune la nivelul Uniunii Europene. Pe fondul conflictelor din Israel, mai multe tari din UE au descis sa impuna controale suplimentare de frica atentatelor. Cu toate acestea, visul de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen este parca din ce in ce mai indepartat motiv pentru care specialistii din politica externa s-au reunit intr-o sedinta de lucru la Iasi.

Aderarea României la Schengen este prioritară pentru Spania, în timp ce Europa își închide granițele de teama teroristilor.

Bogdan Cojocaru, Prefect Județul Iași:

Dupa cum stim cu totii, Romania indeplineste inca din 2011 toate criteriile tehnice necesare pentru a participa cu drepturi depline la Spatiul Schengen. In conditiile in care, institutiile europene si unanimitatea statelor membre sustin eligibilitatea includerii noastre in Spatiul Schengen, decizia constanta de a ne mentine ca un stat de rang secund pe noi romanii este nedreapta si contrara spiritului european.

Temele discutate in cadrul conferintei au fost de actualitate si au vizat in special contextul razboiului din Israel si Ucraina.

Costel Alexe, Președinte Consiliul Județean Iași:

Romania a fost aici si a fost pregatita asa cum ati mentionat si dumneavoastra domnule director, de cel putin un deceniu sa fim parte nu doar a familiei europene si a Spatiului  Schengen. Pentru ca uitati-va ce frumoasa este aceasta sala a Voievozilor. Imaginati-va ca aici este Uniunea Europeana, aici este Spatiul Schengen. Spunem cu totii ca Romania si Bulgaria fac parte din Europa si totusi daca ma voi uita pe geam mai sunt doua statii sau doi frati putin mai amarati, romania si Bulgaria care nu sunt inca pregatiti sa faca parte din Spatiul Schengen.

Autoritatile locale spun ca valorile identitare ale Romaniei ar trebui sa fie

Mihai Chirica, Primar Mun. Iași:

Eu cred ca destinul Romaniei este aici si destinul european al tarii noastre este un drum pe care l-am ales intr-un mod responsabil si pe care trebuie sa-l sustinem. Cred de asemenea, ca rolul Romaniei este aici, in aceasta comunitate si sigur putem uita derapajele, sa spune, a doua state Austtria si Olanda care nu reusesc sa vada cum se cuvine ca aceasta comunitate de stat este baza pe principii.

României și Bulgariei li s-a refuzat de mai bine de 11 ani în mod nejustificat intrarea în Spațiul Schengen și un nou refuz este foarte posibil din partea Austriei, care se opune, invocând migrația ilegală, care nu are nicio legătură cu țara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *