Acuzațiile aduse lui Victor Pițurcă de DNA. Statul a rămas cu un gol de peste 8,6 milioane de lei

62252139

Victor Pițurcă, fostul selecționer al echipei naționale de fotbal și unul din jucătorii care au câștigat Cupa Campionilor Europeni în ’86 cu Steaua, a ajuns după gratii.

Pițurcă a fost reținut de DNA într-un dosar privind contracte cu utilaje și măști de protecție neconforme în timpul pandemiei. Suspect în acest caz este și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu, care a fost și el reținut. Statul a rămas cu un gol de peste 8,6 milioane de lei, spun anchetatorii.

Potrivit procurorilor anticorupţie, directorul Romarm ar fi încheiat, în pandemie, între martie 2020 și septembrie 2021, două contracte cu o asociere de firme printre care se afla și o firmă a lui Pițurcă prin care au fost cumpărate 7 utilaje neconforme de producție a măștilor de protecție. Compania națională Romarm a fost astfel prejudiciată cu suma de peste 8,6 milioane de lei, reprezentând contravaloarea utilajelor și a materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe.

Anchetatorii spun că aceste utilaje nu sunt funcționale și nu au fost folosite niciodată. În plus, Țuțu le-a mai pretins firmelor implicate în afacere câte 40% din profit ca taxă de consultanță pentru un prieten. El a promis în schimb că poate să-i influențeze pe funcționarii MApN să cumpere direct măștile de protecție, fără proceduri publice, dar și să accepte marfa fără probleme și să achite facturile la timp.

De altfel, procurorii DNA spun că acest prieten care primea parte din profit fără să facă nimic i-ar fi plătit directorului Romarm suma de 50.000 de lei. Anchetatorii mai spun că acum Gabriel Țuțu este cercetat pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență și fals intelectual.

La rândul lui, Victor Pițurcă este anchetat pentru cumărare de influență. În același dosar mai sunt cercetate și alte persoane, mai spun procurorii. Nu este pentru prima dată când Pițurcă riscă să ajungă la închisoare. În 2013, el a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Valiza”. Atunci, fostul selecționer a fost găsit vinovat pentru mărturie mincinoasă.

În vârstă de 66 de ani, Victor Pițurcă este unul dintre legendarii jucători care au câștigat Cupa Campionilor în 1986 cu Steaua București.