Acuzatii halucinante la adresa BNR. Cum se calculeaza de fapt ROBOR-ul si modul in care sunt prostiti romanii

Sharing is caring!

Intr-o conferinta de presa, senatorul ALDE Daniel Zamfir a facut astazi cateva afirmatii socante. Acesta a spus ca indicele ROBOR dupa care se calculeaza ratele a milioane de romani este ridicat artificial cu stiinta Bancii Nationale a Romaniei.

„ROBOR este aranjat între bănci, este umflat în funcție de cotațiile alese de BNR și care stabilesc dobândă la care să se imprumute, când de fapt ROBOR ar trebui să se calculeze în funcție de tranzacțiile între bănci. O să vedeți ce diferență mare există între indicele ROBOR calculat în funcție de cotații. Astăzi, ROBOR se calculează în felul următor 10 bănci sunt alese, apoi timp de 15 minute, ele stabilesc o cotație la care se împrumută ele între ele. După 15 minute încetează procedura de fixing, de stabilire a ROBOR, după care în cursul zilei se continuă procedura de împrumut între bnci. Veți vedea că atunci când se stabilește ROBOR băncile, iar după acele 15 minute veți constata că dobânda e mult mai mică. De asta spun, cer BNR ca de mâine să pună capăt acestei practici și prin pârghiile pe care le are să stabilească ROBOR în funcție de tranzacțiile care se fac și nu în funcție de cotații, pentru că, veți vedea că sunt bănci care cotează intenționat la valori mari, doar ca să ridice acest indice al ROBOR care afectează de ani de zile împrumuturile românilor”, a afirmat Daniel Zamfir.

Senatorul a completat ca, o investigatia inceputa de Consiliul Concurentei in anul 2008 si incheiata in 2011 a fost musamalizata cu buna stiinta. Zamfir sustine ca DIICOT poate gasi acele documente.

Mugur Isarescu si presedintele Consiliului Concurentei au fost invitati pe data de 29 ianuarie pentru a fi audiati in Comisia Economica a Senatului.

shares