Acuzații grele lansate de Cătălin Urtoi despre conducerea CNIR: “Este un stil ca la mafioți! Gașca aia trebuie spartă, că nu se gândește la proiecte!”

Acuzatii grele lansate de presedintele Consiliului de Administratie al CNIR, Catalin Urtoi aflat intr-un conflict deschis cu directorul general, Gabriel Budescu. Potrivit fostului activist iesean, un grup de interese urmareste sa controleze aceasta companie, care a preluat anul trecut, mai multe proiecte mari de autostrazi si drumuri expres de la CNAIR.
Catalin Urtoi a precizat in cadrul emisiunii Extemporal la Democratie de la TeleM Iasi ca mai sunt doar doua pozitii din companie care nu sunt controlate de Gabriel Budescu si oamenii sai. Ieseanul a explicat ca ruptura dintre cei doi s-a produs in momentul in care a refuzat un nume impus de acesta pentru pozitia de director financiar CNIR.
“Acolo este un grup de interese ca aceasta companie sa ramana intr-o anumita zona de influenta, nu neaparat politica. Ei au un director general care a iesit, cum a iesit, nu mai comentez, au in Consiliul de Administratie, 4 voturi din 7, care sustin politica directorului general, au sindicatul, care imediat intr-o saptamana l-au si facut, au si AGA. Ganditi-va ca in AGA a fost schimbat un om din Consiliul de Administratie, pe care Comisia Europeana a spus ca nu este ok sa fie acolo, pentru ca noi suntem jalon din PNRR si Comisia Europeana ne monitorizeaza foarte strict. Deci a plecat respectiva persoana din Consiliul de Administratie a CNIR si a ajuns membru in AGA. Mai sunt doua pozitii pe care nu le au, pozitia presedintelui Consiliului de Administratie, adica eu si directorul financiar care este pe pozitie interimara. Toata nebunia a pornit de la un CV pe care eu nu l-am acceptat pentru ca era ilegal. De acolo a plecat totul, ele mocneau dar acolo a fost scanteia. Eu nu l-am acceptat si o declar in continuare ca era un mod ilegal de a introduce o persoana, in conditiile in care noi declarasem ca vom alege rapid un director interimar, dupa ce plecase directorul financiar ales pe OUG 109, vom alege un director financiar dintre angajatii companiei care deja au sustinut un concurs si lucrau in cadrul directiei financiare, bineinteles, respectand conditiile, minim 5 ani pe o pozitie de management”, a spus Catalin Urtoi la emisiunea Extemporal la Democratie de la TeleM.
Catalin Urtoi s-a referit si la scandalul privind marirea indemnizatiilor membrilor Consiliului de Administratie care a starnit o reactie acida a premierului Marcel Ciolacu.
“Se lucreaza ca intr-un stat mafiot si imi asum ceea ce spun. Aia a fost prima chestie rapida pe care au aruncat-o in media centrala ca sa arate ca uite Urtoi ce isi doreste. Aia a fost o discutie in cadrul Comitetului de Renumerare si Nominalizare care a fost pe 16 ianuarie, urmare a deciziilor luate de cealalta companie care isi majorase indemnizatiile la 27.000 de lei brut. La noi a fost o discutie pe acest fond, in urma caruia s-a intocmit un proces verbal. Ca sa inteleaga lumea, noi in comitet putem face propuneri dar nu se aproba. Noi vara trecuta am propus sa ni se mareasca indemnizatiile brute de la 8700 lei la 13200 lei, ceea ce zic ca era de bun simt. S-a facut atunci o aprobare, a trecut de Consiliul de Administratie a ajuns la AGA si apoi pe masa ministrului. In septembrie ne-a spus ministrul ca nu se poate face majorare decat atunci cand aveti proiecte. Noi ne-am referit strict la acea majorare care nici in ziua de astazi nu s-a facut“, a completat Urtoi.
Sicanele dintre directorul general si presedintele Consilului de Administratie continua si in aceasta saptamana. Dupa ce i s-a blocat indemnizatia, Catalin Urtoi a convocat o sedinta pentru injumatatirea renumeratiei lui Gabriel Budescu. Primul punct de pe ordinea de zi a sedintei CA CNIR din 20 februarie convocată de Catalin Urtoi este ”Aprobarea diminuării remunerației directorului general și directorului financiar cu 50% în contextul măsurilor de austeritate instituite de către Guvernul României conform ordonanței trenuleț”. Pentru directorul general CNIR se propune scaderea de la 49.288 lei brut (aprox. 9.900 euro) la 24.644 lei brut (aprox. 4.900 euro brut)
“Este un stil ca la mafioti. Imi pare rau sa o spun, au vazut ca nu cedez, mi-au blocat indemnizatia, ca lasa-l poate edeaza psihic. Eu nu cedez, ca nu traiesc din cei 5000 lei. Acolo trebuie cineva sa intervina, gasca aia trebuie sparta, care nu se gandeste la proiecte, la binele Moldovei. Daca ei raman, timpul va demonstra ca am avut dreptate“, a mai precizat Catalin Urtoi.
Acesta se asteapta sa fie revocat din functia de presedintele Consiliului de Administratie.