Acuzatii grave! Consilierul lui Nelu Tataru a blocat donarea de plasma si a girat ilegalitati! Iasul poate ramane fara echipament de plasmafereza din luna ianuarie 2021.

aparat plasmafareza

Patronul firmei care a donat gratuit statului aparate de plasmafereza cat si kiturile de recoltare aduce acuzatii grave șefei Comisiei de Transfuzie din Ministerul Sănătății, consilier de incredere a ministrului Nelu Tataru. Intr-un interviu acordat stiripescurt.ro, Florin Hozoc sustine ca Romania recolteaza doar 2 doze de plasmă la fiecare 100 pacienți infectați cu noul coronavirus, în timp ce în Europa media este de 5 ori mai mare.

Ministerul Sănătății a refuzat 50 de echipamente de plasmafereză oferite gratuit. „Cei care administrează sistemul de transfuzie negociaseră deja o achiziție de astfel de echipamente cu aceeași firmă care de peste 30 de ani înghite peste 70% din banii cheltuiți de stat pentru echipamentele și consumabilele utilizate în recoltarea de sânge și componente sanguine. Caietele de sarcini erau deja scrise pentru a elimina orice competitor cu produse mai ieftine, astfel încât să câștige firma respectivă, care oferea echipamente și consumabile de peste 3 ori mai scumpe decât cele achiziționate de noi și oferite gratuit statuluiAu fost anulate toate procedurile ilegale, dar nu a fost sancționată nici una dintre persoanele vinovate, pentru că toți acești baroni ai sângelui au protecție politică transpartinică„, a declarat Florin Hozoc. 

Acesta o acuza direct pe sefa Comisiei de Transfuzie din cadrul Ministerului Sanatatii.

„Sefa Comisiei de Transfuzie din Ministerul Sănătății, care a girat toate aceste ilegalități și, mai mult, cea care a blocat sau birocratizat excesiv procedura de donare a plasmei convalescente, este și acum consilierul de încredere al ministrului Nelu Tătaru. Au rămas nesancționați și șefii centrelor de transfuzie din Piatra Neamț, Timișoara, Suceava, care au refuzat echipamentele și consumabilele oferite gratuit. Nici măcar nu li s-au cerut explicații scrise. Asta în timp ce li se deschid dosare penale oamenilor simpli care poartă masca sub nas. În aceste condiții, este evident că statul român nu este în stare nici măcar să primească ceea ce sectorul privat oferă gratuit. Nu știu cât este corupție și cât este prostie. Sentimentul meu este că sunt atât de proști, că nici măcar nu sunt în stare să fure. Și de-aia nici ei nu se îmbogățesc, dar nici țara nu se dezvoltă„, a spus Hozoc.

Omul de afaceri a nominalizat 10 centre din tara care s-au mobilizat pentru a salva vieti. Acestea sunt Arad, Argeș, Buzău, Bistrița Năsăud, Brașov, Galați, Hunedoara, Maramureș, Sibiu și București.

Pe de alta parte, Iasul ar putea ramane fara aparatul de plasmafereza donat. „În condițiile în care resursele noastre sunt limitate, este normal să le direcționăm către acele județe unde oamenii se mobilizează mai bine. Poate se vor trezi și cei din Craiova, Constanța, Iași, Timișoara, Suceava și vor cere socoteală atât autorităților locale cât mai ales baronilor sângelui care conduc centrele de transfuzie din aceste județe. Dar mai ales, poate vor cere socoteală birocraților din Ministerul Sănătății și politicienilor care nu au luat măsuri împotriva acestor baroni ai sângelui, care de ani de zile nu au decât o singură grijă: să sugă banii sistemului de transfuzie pentru a-i direcționa către firmele care i-au dus în tot felul de vacanțe, prin donații făcute fundației unde tot ei sunt stăpânii. Pacienții vor suferi din cauza acestor baroni ai sângelui și a politicienilor care le asigură protecția. Nu din cauza noastră cei care am oferit gratuit atât echipamente, cât și consumabile și suport financiar pentru campaniile de informare„, a mai adaugat Hozoc.