Acuzatii foarte grave in cazul Tesloianu. Medicul iesean deconteaza singur incompetenta unor institutii publice

dan tesloianu

Deputatul Emanuel Ungureanu a pus la dispozitia presei hartii oficiale care atesta ca 3 institutii publice au fost informate inca din 2018 ca la Spitalul Sf. Spiridon se refolosesc dispozitive medicale. Din lipsa finantarii, managerul de atunci al unitatii medicale, Ioan Barliba si medicul Tesloianu au transmis Directiei de Sanatate Publice Iasi ca Spitalul Spiridon „nu mai poate asigura terapia pacientilor cu tulburari severe de ritm cardiac”. Ba mai mult, actualul sef al spitalului, Dan Dimofte, ocupa atunci functia de director medical.

„Cand domnul doctor Tesloianu si managerul Barliba informau DSP, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi si Casa Nationala de Asigurari, ca se refolosesc dispozitive, actualul manager catastrofal de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi era director medical adica era direct responsabil de ce se intampla in acel spital”, a spus Emanuel Ungureanu deputat USR.

Fosta conducere a Spitalului Sf. Spiridon a cerut sprijinul Directiei de Sanatate Publica Iasi precizand ca s-a incercat reducerea cheltuielilor la maxim inclusiv prin reutilizarea stimulatoarelor cardiace recuperate.

„Sunt documente care atesta faptul ca, Casa Judeteana de Asigurari Iasi a facut controale in subprogramul de ingrijire a pacientilor cu aritmie, in fiecare an din 2018 pana in 2020. In procesul verbal scrie cat se poate de clar ca nu exista suficiente fonduri pentru stimulatoare cardiace si acolo doctorul Tesloianu scrie negru pe alb: Casa de Asigurai acorda in medie 300 lei pentru fiecare stimulator cardiac si noi am pus din alte surse stimulatoare cardiace mai scumpe de la pacienti morti in centrul nostru sau in alte centre din tara. Negru pe alb in 2018, managerul Barliba si doctorul Tesloianu declara la 3 institutii publice la CJAS, DSP Iasi si CNAS ca refolosesc dispozitive cardiace pentru ca nu asigura Casa fonduri suficiente. Si aici incepe targul ca o sa va intrebati unde este prezumtiva mita. Aici vine pacientul si i se spune: ‘Stii, sunt dispozitive de 300 lei, vrei ceva mai scump, iti fac eu rost!’ Uneori i se spunea ca este de la un cadavru, alteori nu i se spune, uneori i se facea proces verbal ca se stia ca este de la un mort si imaginati-va scena. Vine doctorul si spune: ‘Vreti sa mai asteptati pe lista sau vreti sa muriti!’ Si daca vreti va pun de 300 lei unul ieftin sau daca nu dati-mi 3000 euro si ne prefacem ca facem o donatie in fundatia de unde se cumpara o casa si iata spaga mascata”, a adaugat Emanuel Ungureanu.

In opinia deputatului, medicul Tesloianu deconteaza de unul singur slabiciunile unui intreg sistem. De altfel, Emanuel Ungureanu a anuntat ca va sesiza Parchetul, atasand noi documente pe care a reusit sa le stranga.

„Langa domnul Tesloianu ar mai trebui sa fie cel putin 10 persoane, seful DSP Iasi, seful Casei Nationale, seful CJAS, oameni din Ministerul Sanatatii, toti cei care au fost informati cu privire la folosirea unor dispozitive medicale cu risc pentru viata pacientului. Nu inghititi minciuna ca inainte de 2021 nu era lege care sa interzica refolosirea unor dispozitive medicale. Nicaieri in lume unde scrie ca nu se poate refolosi dispozitivul, nu se se refoloseste„, a mai spus deputatul.

Concluziile lui Emanuel Ungureanu sunt deosebit de grave. Practic, Alexandru Rafila și directoarea din Ministerul Sănătății, Georgeta Bumbac, trebuie sa răspunda direct pentru că l-au menținut în funcție pe actualul manager Timofte. Acesta a știut din anul 2018 că se folosesc stimulatoare cardiace de la morți și a tacut.

Spitalul Spiridon are datorii iar Alexandru Rafila l-a protejat pe Dan Dimofte. In plus, blocul operator de la Spitalul Sf. Spiridon nu a mai fost reabilitat de 20 ani iar in prezent este neconform.