Acuzații de malpraxis la spitalul din Hârlău

Acuzații grave la spitalul orășenesc Hârlău. Părinții unui copil de trei ani îi acuză pe medici de malpraxis după ce aceștia nu ar fi recunoscut un caz de peritonită. După mai multe drumuri între spital și casă, părinții au decis să meargă la Iași, unde băiatul a fost băgat direct în sala de operație.

Totul a început pe data de 22 aprilie, când băiețelul de trei ani a acuzat dureri abdominale, iar părinții au decis să meargă la spitalul din localitate pentru investigații. Deși micuțul prezenta febră și dureri abdominale, medicii i-au făcut o radiografie și l-au trimis acasă, pe motiv că este doar balonat. Peste noapte însă, starea băiatului s-a agravat, iar a doua zi, părinții au mers din nou la unitatea spitalicească. De aici au fost din nou respinși de un medic chirurg, care a exclus o eventuală apendicită.

„Vreau să trag un semnal de alarmă ca pe viitor să nu mai pățească nimeni și să-și facă treaba cu maximă responsabilitate. Nu este posibil ca în momentul ăsta, în anul 2022 să faci ecograf la copil, te uiți cu aparatul acela de ecografie, vezi și nu îți dai seama de un apendice spart. Ce fel de medici mai sunteți și cu experiență de ani de zile. Plus de asta, următoarea zi mergi la medicul chirurg și te trimite acasă. Domnule, păi am venit să exclud o eventuală apendicită. Nu are cum, mergi acasă. Păi dacă eram un părinte care într-adevăr nu avea posibilitatea să ducă copilul de urgență la Iași, murea peste noapte. Cine împărțea durerea cu noi?”, a declarat Marian Samciuc, tatăl copilului.

Ajunși la Iași, micuțul a fost băgat direct în sala de operație, unde medicii au reușit să îi salveze viața.

„Soția mea a insistat și a zis nu, nu nu, mergem la Iași. Hai să mergem la Iași că ceva nu este ok. Când am ajuns la Iași, la primul examen ecograf, din prima atingere, acum duceți-l în operație. Treaba nu a fost simplă, apendicele era spart în el de câteva zile. Deși, cu o zi înainte îi făcuse examen și ecograf. Am vorbit și cu doamna care i-a făcut examenul ecograf, i-am lăsat mesaj pe rețeaua de socializare pentru că eram revoltat. Doamna a spus că îi pare foarte rău, ea asta a văzut, asta a scris”, a explicat Marian Samciuc, tatăl minorului.

Contactat telefonic de către o echipă TeleM, managerul spitalului din Hârlău, dr. Lilian Ciubara a negat orice acuzație.

„Habar nu am despre ce vorbiți, stimată doamnă și nu comentez absolut nimic. Nu știu ce ați luat voi să mă intervievați”, a declarat dr. Lilian Ciubara, managerul spitalului din Hârlău.

Tatăl copilului a făcut sesizări și la Ministerul Sănătății, dar și la Colegiul Medicilor din Iași, instituție care a cerut o anchetă disciplinară în cazul a trei medici din spitalul Hârlău. Dacă vor fi găsiți vinovați de neglijență și malpraxis, medicii riscă sancțiuni salariale și se poate ajunge până la desfacerea contractului de muncă.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!