Actorul husean Constantin Codrescu a murit la varsta de 91 ani

constantin codrescu

Cunoscutul actor Constantin Codrescu s-a stins din viata la varsta de 91 ani. Acesta a avut o cariera memorabila dupa ce a jucat in mai multe filme si piese de teatru. Dintre rolurile emblematice pot fi amintite cel din filmul „La moara cu noroc” și cel al lui Hamlet, din capodopera lui Shakespeare.

Nascut la Husi in anul 1931, Constantin Codrescu a absolvit in 1951, Institutul de teatru din București. Între 1976 – 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Târgu-Mureș. Constantin Codrescu este cetățean de onoare al acestui municipiu.

A avut o importantă activitate teatrală și multiple apariții la televiziune cu precădere până în 1989. Colaborator permanent al redacției Teatru la Radio România, timp de 45 de ani. Translează de pe scenă în film un patetism cu note emfatice ce pune în vedetă personajele de plan doi pe care le interpretează. Un rol principal de referință: Ghita, din „La Moara cu noroc” (după nuvela omonimă a lui Ioan Slavici), film regizat de Victor Iliu.

Timp de 13 ani a avut o activitate didactică universitară la Institutul de Teatru din Târgu Mureș unde a participat la înființarea secției române, apoi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe (județul Covasna), unde de asemenea s-a dovedit a fi fost un pionier al teatrului românesc.

Din 1996, a fost profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. În ambele poziții colaborează îndeaproape cu Vlad Rădescu, prietenie profesională care a debutat la Târgu Mureș în 1978 cu spectacolul de teatru „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash și a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) și Alioșa Karamazov (V. Rădescu) din „Frații Karamazov” după F.M. Dostoievski, premieră regizată în 1980 de chiar maestrul Constantin Codrescu .

A mai montat ca regizor multe spectacole în teatrele din țară (după plecarea de la Teatrul Mic din 1976, în timpul directoratului lui Dinu Săraru), evitând astfel scenele bucureștene. În 2008, ca actor de teatru, colaborează cu Teatrul G. Ciprian din Buzău, unde interpretează rolul principal din „Inimă de boxer”, alături de mult mai tânărul Dan Bordeianu, spectacol în regia lui Mihai Manolescu.

A fost casatorit cu Marga Barbu si Valeria Gagealov, ultima fiind otravita chiar de mama actorului.