Activitatea seismică, măsurată cu precizie la Iași. Ce spun specialiștii despre un viitor cutremur de mare intensitate

De la inceputul acestei luni, zona seismica Vrancea a fost mai activa. In aceste zile, s-au inregistrat 5 cutremure de mica magnitudine. In contextul implinirii a 47 ani de la producerea marelui cutremur din 1977, unii au asociat aceste seisme mici cu probabilitatea producerii unor miscari tectonice importante in urmatoarea perioada. In Iasi, activitatea seismica este atent monitorizata in laboratoarele Facultatii de Fizica de la Univeristatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Facultatea detine trei aparate de masurare a activitati seismice, fiind printre cele mai performante din tara. Doua dintre dispozitive au fost achzitionate de profesorul iesean, Silviu Gurlui, iar cel de-al treilea a fost cumparat de catre universitate. Cele trei aparate pot masura orice activitate seismica pe o distanta de pana la 12 mii de kilometri, simtind chiar si cutremurele din Japonia.

Silviu Gurlui – Profesor Facultatea de Fizică

„Eu as zice ca este o activitate normala, au fost perioade cu o intensitate mai mare a acestor cutremure de pamant cu magnitudine mai mari sau mai mici. Nu cred ca este un motiv de ingrijorare. Au fost astfel de episoade, sa ne amintim, in zona Gorjului, cu atatea sute si sute de replici. In orice caz, la nivelul tarii, dar si la nivelul Iasului si al Universitatii dar si de la nivelul laboratorului de la Facultatea de Fizica, exista echipamente care sunt foarte sensibile pot masura cu mare usuratete aceste cutremurelor de pamant, de asemenea si infrasunetele care insotesc astfel de cutremure, iar capacitatea lor este de a simti cutremure si la 10 sau 12 mii de kilometri distanta.”

Pe langa aceste aparate de măsurare a activitatii seismice, specialistii spun ca este nevoie de un aparat special care sa tina evidenta si pentru ceea ce se intampla in atmosferă. Potrivit acestora, actiunile prezente in atmosfera pot influenta activitatea seismica.

Silviu Gurlui – profesor Facultatea de Fizică

„Astfel de echipamente masoara vibratiile miscarii pamantului dupa trei directii si de asemenea, masoara infrasunetele care sunt precedate de astfel de miscari, de vibratii ale solului. Acestea sunt percepute la Iasi de regula daca cutremurele sunt in Vrancea si au o adancime de 100 de km, sunt percepute la Iasi dupa 20, 25 de secunde. Este o miscare tipica pentru vibratii care au o anumită structură, in timp, un anumit spectru de frecvente, iar noi cautam sa intelegem aceste mecanisme si sa le corelam cu ce vine din atmosfera la inaltimi foarte mari. Este foarte important sa aducem argumente suplimentare si sa intelegem care este cuplajul acesta intre cutremure de pamant si ce se intampla in atmosfera. Mai ales cu cateva ore inainte, pentru ca aceste elemente sunt analize facute cand au fost cutremure foarte mari.”

Specialistii in fizica pamantului transmit ca nu exista motive de ingrijorare, iar un cutremul de magnitudinea celui din 1977 nu ar putea sa se se produca inainte de anul  2040.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *