Activitatea desfășurată de PFI va putea fi recunoscută ca vechime în muncă

locuri de muncă

Persoanele fizice independente (PFI) vor beneficia de recunoașterea activităților economice desfășurate ca vechime în muncă sau, după caz, și în specialitate, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Senat.

Prin proiectul de lege de la Senat se dorește modificarea OUG 44/2008, prin introducerea în rândul activităților recunoscute ca vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate și a celor economice desfășurate de PFI-urile care îndeplinesc anumite condiții.

Activitatea desfășurată de PFI se va considera vechime în muncă în cazul în care:

  • aceasta funcționează în baza unei autorizații eliberate de către o autoritate publică sau un corp profesional și este înregistrată la Fisc;
  • activitatea economică pe care o desfășoară a produs venituri nete în anul pentru care se dorește recunoașterea vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară din anul respectiv.

Vechimea în muncă sau în specialitate va fi considerată perioada în care persoana fizică independentă a desfășurat activitate economică și și-a plătit toate contribuțiile, taxele și impozitele legale. Nu vor fi luate în calcul perioadele în care PFI-ul nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Această măsură are drept scop încurajarea unei mari categorii de persoane să profeseze în domeniul în care a studiat, de exemplu, absolvenții facultăților de limbi străine să activeze ca traducători autorizați și posibilitatea angajării în sistemul bugetar a celor ce lucrează ca PFI, ținând cont de faptul că o condiție de bază pentru angajarea la stat este vechimea în muncă sau în specialitate.