Acțiune de control la chioșcurile cu mâncare din Iași, după explozia unei tonete cu mâncare din Maramureș

WhatsApp Image 2023-01-26 at 10.01.27

Mai multe echipaje ale Politiei Locale Iasi impreuna cu reprezentanti ai Primariei au efectuat astazi mai multe controale la chioscurile de pe raza municipiului. Chiar daca actiunea a avut ca scop verificarea aparatelor de gatire, foarte multi agenti economici au fost gasiti cu nereguli legate de prezentarea documentelor. Oamenii legii nu au gasit afisate autorizatiile de functionare, lucru care este obligatoriu pentru toti comerciantii motiv pentru care s-au aplicat amenzi usturatoare.

Inspectorii Primăriei Municipiului Iași și reprezentanți ai Poliției Locale au facut controale la toate punctele ambulante de comercializare a produselor alimentare aflate pe domeniul public și care utilizează diverse surse de gătire. Multi dintre ei au incercat sa inchida chioscurile atunci cand au vazut echipele de politisti

Angajat: -M-a chemat seful si mergeam la laboratorul Tudor Vladimirescu.

Polițist: -O sa va dam o instiintare sa prezentati documentele ulterior. Nu trebuie sa ma rugati pentru ca asta e o obligatie a noastra.

Polițist: -Acum cateva minute aveati deschis.

Angajat: -M-a sunat sa ma duc sa iau prajiturile. Eu nu am vazut controlul.

Polițist -Ne-ati vazut.

Angajat: -Eu credeam ca sunt de la masini. Politia vine de obicei sa ia masinile, nu pentru mine. Eu stiu ca seful are documentele in regula.

Organele de control sustin ca aceste tertipuri sunt frecventa in randul societatilor.

Polițist: Se intampla mereu. Cei care nu sunt in regula inchid si incearca sa se sustraga dar tot nu reusesc. Ori revenim si tot vom verifica documentele.

Angajat -Il sun pe domnul care m-a chemat de la laborator. Domnul Valentin va cauta echipele de Politie. Le-am spus ca trebuia sa ma duc pana la laborator.

-Hai sa il sun pe sefu.

-Suna ocupat si intra casuta vocala. Suna tu, Valentin ca eu trebuie sa ajung la laborator dupa prajituri.

-Hai ca mai sun eu si te sun imediat. 05.41

Polițist: Dumneavoastra aveti obligatia ca la punctul de lucru sa aveti toata documentatia chiar si in copie

Angajat: -Acum le-a luat.

Polițist: -Ar trebui sa fie la punctul de lucru. O sa primiti o instiintare in acest sens si masura va fi de sanctionare.

Se pare ca unii angajati au fost deranjati de prezenta autoritatilor la punctele lor de lucru din zona Tudor Vladimirescu.

Polițist: Am rugamintea sa imi prezentati un act de identitate sa stiu cu cine stau de vorba.

Angajat: -Daca v-am zis ca in 20 de minute.

Polițist: -Doamna aveti obligatia sa va legitimati.

Angajat: Din cate stiu, noi suntem in proces.

Polițist: – Un litigiu pe partea de locatie este una iar pe partea de functionare este alta. Codul civil este altceva. In acest sens, Politia Locala va lua masura sanctionarii impotriva societatii la care dumneavostra lucrati conform Ordonantei 99.

Angajat: -Am spus sa asteptati un pic pentru ca domnul este pe drum.

Polițist: -O sa asteptam pentru ca ne trebuiesc documentele. Dar pana una alta ca treubia la punctul desfasurarii activitatii comerciale sa aveti in copie toata documentatia ce tine de functionarea societatii.

Angajat: – Este inchisa.

Polițist: -Trebuie sa aveti acces la documentatie. Nu poate fi inchisa, dumneavoastra aveti gaz de la reteaua locala sau de la butelie?

Angajat: – Suntem legati de la retea.

Polițist: -Nu aveti butelie independenta? Nu aveti.

Nu vad nicio autorizatie de functionare, nu vad certificatul de inregistrare a societatii. Aveti obligatia asta.

Doar pentru neprezentarea documentelor, societatile comerciale risca amenda de 2.000 de lei.