Acord neașteptat între China și Statele Unite la Conferința COP 26 privind climatul.

1659

Cei mai mari doi emițători de gaze cu efect de seră din lume, China și Statele Unite, au anunțat o declarație comună privind consolidarea acțiunii climatice, la Cop26.

Acordul cere reglementări „concrete și pragmatice” în decarbonizare, reducerea emisiilor de metan și combaterea defrișărilor, a declarat reprezentantul chinez pentru climă, Xie Zhenhua, la Glasgow.

Cele două țări vor să înființeze un grup de lucru care „se va reuni în mod regulat pentru a aborda criza climatică și pentru a promova procesul multilateral, concentrându-se pe îmbunătățirea acțiunilor concrete în acest deceniu”, se arată în declarația comună.

Liderii mondiali și experții în climă apreciat acordul, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, numind mișcarea „un pas important în direcția corectă”.

Genevieve Maricle, directorul de acțiuni pentru politicile climatice din SUA la WWF, a declarat că cele două mari economii ale lumii „au puterea de a debloca fluxuri financiare vaste din sectoarele public și privat, care pot accelera tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon”.

Un acord bilateral SUA-China din 2014 a dat un impuls uriaș pentru crearea acordului istoric de la Paris în anul următor, dar acea cooperare s-a oprit cu administrația Trump, care a scos America din pact.

„Deși acesta nu schimbă jocul în modul în care a fost acordul SUA-China din 2014, este la fel de mult un pas înainte, având în vedere starea geopolitică a relației. Înseamnă că nivelul intens al dialogului SUA-China cu privire la climă poate începe acum să se transforme în cooperare”, a spus Thom Woodroofe, expert în climatul SUA-China.

Șeful UE pentru politică climatică, Frans Timmermans, a fost de acord că pactul oferă loc pentru speranță.

„Arată că SUA și China știu că acest subiect transcende alte probleme. Și cu siguranță ne ajută aici la Cop26 să ajungem la un acord”, a declarat Timmermans pentru Reu Șeful de cercetare al Consiliului Climei, dr. Simon Bradshaw.

Bernice Lee, director de cercetare la Chatham House, a declarat că, în timp ce cooperarea dintre SUA și China a fost pozitivă, „detaliile rămân vagi”.

„Declarația nu este suficientă pentru a încheia afacerea. Adevăratul test al Washingtonului și Beijingului este cât de greu fac eforturi pentru un acord aliniat la 1,5C aici, la Glasgow.”