Acord intre Ucraina, Rusia, Turcia si ONU pentru reluarea exporturilor de cereale in Marea Neagra

cereale

Ucraina, Rusia, Turcia și secretarul general al ONU, António Guterres, vor semna astăzi un acord pentru a relua exporturile de cereale ale Ucrainei la Marea Neagră, a anunțat biroul președintelui turc.

Joi seară, biroul președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că s-a ajuns la un acord general asupra unui plan condus de ONU în timpul discuțiilor de săptămâna trecută la Istanbul și că acesta va fi acum scris de către părți.

Acesta urmează să fie semnat mai târziu astăzi, la birourile Palatului Dolmabahce, la ora 14.30 GMT, a declarat biroul lui Erdogan.

Inainte de discutii, diplomații spuneau ca navele ucrainene vor ghida navele cu cereale prin apele portului minat.

Rusia este de acord cu un armistițiu iar Turcia – sprijinită de Națiunile Unite – inspectează navele pentru a atenua temerile Rusiei cu privire la contrabanda cu arme.

ONU și Turcia lucrează de două luni pentru a negocia ceea ce Guterres a numit un „pachet” – pentru a relua exporturile de cereale ale Ucrainei la Marea Neagră și pentru a facilita transporturile rusești de cereale și îngrășăminte.

Ucraina a părut să emită o notă de prudență în legătură cu acordul de joi seară. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a declarat pentru Reuters:

Pe scurt, poate fi semnat un document care va obliga părțile să (asigure) funcționarea în siguranță a rutelor de export în Marea Neagră.”

Nikolenko a spus că delegația ucraineană la discuții va sprijini doar deciziile care ar garanta siguranța regiunilor sudice ale Ucrainei, „pozițiile puternice” ale forțelor armate ale Ucrainei în Marea Neagră și exporturile sigure de produse agricole ucrainene.