Acord între România și Rep.Moldova în punctul de trecere al frontierei Leușeni – Albița

WhatsApp Image 2023-02-09 at 14.16.06

Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco împreună cu ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode au semnat Acordul între ambele state privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere al frontierei de stat Leușeni – Albița, pe sensul de intrare în România.Acesta va fi realizat de politistii de frontiera din cele doua state si vine cu scopul de a creste securitatea, pe deoparte, iar de pe de alta parte scurtarea timpilor de asteptare din punctele de frontiera.

VIDEO

Scopul Acordului constă în dezvoltarea relațiilor de cooperare între structurile cu atribuții la frontierele Republicii Moldova şi României, în domeniul gestionării integrate a frontierelor. Astfel, Acordul va contribui la garantarea securității frontierei dintre Republica Moldova și România, care este frontiera externă a Uniunii Europene, precum și la asigurarea securității naționale, bunăstării economice a ambelor state, prevenirea și lupta împotriva criminalității transfrontaliere organizate și terorismului Internațional.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne din România

„Romania a depasit borna de 3,5 milioane de cetateni ucraineni care au intrat in Romania de la inceputul razboiului din Ucraina. 3,5 milioane. Dintre acestia 560.000 au intrat in Romania prin punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova si Romania. Un numar atat de mare a trecerii frontierei demonstreaza ca statele noastre sunt mai interconectate ca niciodata insa ne determina pe noi sa fim proactivi pentru dezvoltarea si optimizarea infrastructurii de la frontiera astfel incat sa avem in comun mult mai multe dincolo de limba, cultura, istorie si valori”.

În același timp, va servi o soluție de deblocare a lanțului logistic de aprovizionare, în contextul crizei generate de războiul din Ucraina.

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova

„Razboiul din Ucraina schimba esential lucrurile dar, in egala masura, si schimbul care dinamizeaza relatiile comerciale intre tarile noastre. Acordul intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei privind controlul coordonat la Albita este nascut din nevoi tarilor noastre de a avea un mecanism nou care sa asigure la alt nivel securitatea frontierelor dintre Republica Moldova si Romania”.

Odată cu instituirea controlului coordonat al traficului în baza principiului „oprire unică”, va avea loc accelerarea și facilitarea traversării frontierei comune, fapt care va reduce timpul de așteptare la trecerea hotarului, inclusiv a transportului de mărfuri.