Acord al Parlamentului European cu Ucraina si Moldova pentru transportul de marfuri

camion

Comisia pentru transport și turism a Parlamentului European a aprobat două acorduri separate cu Ucraina și Moldova pentru a facilita transportul transfrontalier de mărfuri. Noile acorduri de transport rutier ale UE cu Ucraina și Moldova le-ar înlocui cu cele bilaterale existente cu țările UE și ar facilita temporar transportul rutier de mărfuri, permițând transportatorilor ucraineni, moldoveni și europeni să tranziteze și să opereze între teritoriile celorlalți, fără a fi nevoie de permisele aferente.

„Cele două acorduri fac parte din răspunsul UE la întreruperile din sectorul transporturilor din Ucraina și Moldova cauzate de invazia nejustificată a Ucrainei de către Rusia. Spațiul aerian ucrainean a fost închis traficului civil, iar exportul maritim a fost sever limitat. Ucraina trebuie să găsească rute alternative pe cale rutieră pentru a-și exporta stocurile de cereale, combustibil, produse alimentare și alte bunuri relevante. Nevoia Republicii Moldova este similară, având nevoie de rute de tranzit alternative prin UE, și este nevoie, de asemenea, de a ajuta Ucraina să își transporte bunurile prin teritoriul moldovenesc”, a notat Parlamentul European.

În plus, acordul UE-Ucraina va permite șoferilor ucraineni să continue să își folosească permisele de conducere ucrainene existente și certificatele de competență profesională pentru a conduce în UE, fără a fi nevoie să dețină un permis de conducere internațional.

„Având în vedere că rutele de transport tradiționale sunt blocate, a fost nevoie să găsim modalități alternative de a transporta cereale și alte bunuri relevante din și către Ucraina și Moldova. Datorită acestor acorduri, putem crește nivelul exporturilor și importurilor pe cale rutieră, fără a crea blocaje la trecerea frontierei. Acest lucru nu numai că reduce riscul unei crize alimentare globale, dar este, de asemenea, un pas spre extinderea în continuare a relației de transport între UE și aceste țări”, a declarat raportorul PE Marian-Jean Marinescu.

Comisia pentru transport și turism a susținut în unanimitate, cu 46 de voturi pentru, acordul de transport rutier UE-Ucraina, în timp ce acordul UE-Moldova a fost, de asemenea, susținut miercuri în unanimitate, cu 47 de voturi pentru. Deputații europeni urmează să voteze acordurile în următoarea sesiune plenară din noiembrie.

Ambele acorduri sunt în vigoare în mod provizoriu din 29 iunie 2022.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)