Aceleași provocări la început de an școlar

scoala

Noul an școlar vine cu noutăți în ceea ce privește regulamentul. Inspectoratul Școlar Județean Iași a anunțat că elevii nu vor mai fi exmatriculați, având în vedere faptul că învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a.

Inspectoratul Școlar Județean Iași a prezentat într-un raport situația cu care se confruntă sistemul educațional preuniversitar. Pentru a veni în sprijinul elevilor s-a luat decizia eliminării exmatriculării.

Noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ care a intrat în vigoare de pe 1 septembrie, exmatricularea nu mai este o soluție pentru învățământul de masă, ci doar pentru școlile postliceale. Învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a, a spus Luciana Antoci, inspector șef ISJ Iași.

Școlile din localitățile Andrieșeni, Grajduri și Mircești nu au autorizație sanitară de funcționare sau de securitate la incendiu. Conform Inspectoratului Școlar Județean Iași, aproximativ 16% din totalul școlilor se confruntă cu această situație.

Din nefericire sunt în continuare școli la Iași, care se află în această situație. Undeva în jurul procentului de 6% sunt unitățile de învățământ care nu au în acest moment autorizație sanitară de funcționare sau autorizație de securitate la incendiu. Cauzele care au condus la această situație țin de desfășurarea unor lucrări de reabilitare, reparații capitale, ceea ce a determinat întreruperea autorizațiilor de funcționare. Sunt și cauze de context, în comunități vulnerabile, acolo fie nu există apă curentă, fie calitatea apei nu corespunde, a mai spus Luciana Antoci, inspector șef ISJ Iași.

La nivel județean, peste 135.000 de elevi au început astăzi școala.