Academicianul Victor Spinei, Cetăţean de Onoare al Iașului

Victor-Spinei

Academicianul Victor Spinei a primit astazi titlul de Cetatean de Onoare al Iasului. Născut la Lozova, România, în urmă cu 75 de ani, Victor Spinei este vicepreşedintele Academiei Române, având o prodigioasă carieră de profesor universitar, istoric şi arheolog. Astazi, in plenul Consiliului Local Iasi academicianul a tinut sa ne reaminteasca faptul ca in An Centenar Romania nu e intreaga fara nordul Bucovinei.

Din 1990, academicianul Victor Spinei este cercetător la Institutul de Arheologie din Iaşi, pe care l-a condus în calitate de director în perioada 2003 – 2011. De asemenea, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii Al. I. Cuza din anul 1990 şi membru corespondent al Academiei Române din 2001. În 2015, a fost ales vicepreşedinte al Academiei Române, devenind şi coordonator al Programului Centenar.
Victor Spinei a publicat peste 100 de studii ştiinţifice, peste 70 de volume îngrijite sau coordonate, remarcându-se prin promovarea unor idei şi viziuni noi în cercetarea istorico – arheologică.