Academia Oamenilor de Știință din România are un nou membru

aosi

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, Filiala Iasi are de astazi un nou membru. Este vorba despre prof. univ. dr. Ionel Marcel Popa, cadru didactic la Universitatea Tehnica „Gh.Asachi” din Iasi. Omul de stiinta este specializat in Termodinamică și Chimie Cinetică și Biochimie si a prezentat o lucrare stiintifica cu ocazia primirii sale in Academia Oamenilor de Stiinta din Romania.

Prof. univ. dr. Ionel Marcel Popa preda la Facultatea de Inginerie Chimica si Mediu Departamentul de Protecție de Inginerie Chimică din cadrul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi. De-a lungul timpului, cercetatorul a adus o contributie importanta in caracterizarea fizico-chimică a polimerilor naturali și sintetici utilizați în medicină, si a realizat nenumarate Studii termodinamice și cinetice ale unor sisteme de substanțe polimer-active.

Prof.univ.dr.Ionel Marcel Popa, membru AOSR Iasi:„Fizica, dintre toate stiintele este considerata regina, dar cred ca termodinamica este regina reginelor. Termodinamica prin principiile ei poate contribui la cunoasterea lumii, la intelegerea proceselor si a fenomenelor care se petrec. Ea poate prin cea mai misterioasa metoda, entropia ne poate spune unde venim si incontro ne indreptam. Singura marime care lasa o urma intre trecut si prezent este acesasta marime de stare deoarece energia trece in caldura si dupa aceea in entropie.

Avand in vedere bogata activitate de cercetare in domeniul stiintei, conducerea Academia Oamenilor de Știință din România, Filiala Iasi a votat in unanimitate primirea cadrului didactic in forul stiintific.

Prof. univ. dr. Anghel Stanciu, președinte AOSR Iasi:„Este prima actiune a Filialei Iasi a Academiei de Stiinte din Romania, academie infiintata prin lege. Este un nou pas spre a arata colegilor si comunitatii iesene ca Academia Oamenilor de Stiinta din Romania serveste comunitatea. Astazi avem onoarea de a asculta prelegerea domnului profesor Popa Ionel, o prelegere interesanta poate putin aparent cam abstracta dar care demonstreaza care fara caldura si forta adica fara termodinamica multe lucruri care ne sunt astazi utile de la masina Diesel pana la explicatia ca viata nu poate dura mai mult de 120 de ani.”

Prof. univ. dr. Ionel Marcel Popa detine trei brevete de cercetare.

Prof. univ. dr. Nicolae Țăranu, membru AOSR Iasi: „Domnul profesor Popa face parte din generatia de chimisti eminenti care s-a pregatit sub conducerea stiintifica a academicianului Cristofor Simionescu, rector de mare rezonanta in viata Politehnicii iesene. Nu numai ca a condus Scoala de Chimie Macromoleculara dar a fost un organizator perfect de scoala politehnica. Astazi domnul profesor Popa isi sustine discursul de receptie care este o procedura uzuala in cadrul Academiei Oamenilor de Stiinta”.

Discursul de primire in Academie a avut loc la sediul institutiei si s-a bucurat de prezenta celorlalti cercetatori din diferite domenii de activitate.