A7 Bacău – Pașcani va trece prin coridorul ecologic al canis lupus

lup

Traseul Autostrăzii Bacău – Pașcani intersecteză coridorul ecologic al speciei de Canis lupus (lup) între km 15+400 – 16+600 şi la Nodul Rutier Roman Nord (km 41+335), se arată în raportul privind impactului asupra mediului (RIM), publicat luni. Având în vedere măsurile de mediu prevăzute în proiect, autorii raportului susțin că impactul autostrăzii asupra speciei va fi nesemnificativ.

Potrivit raportului de mediu, specia se regăsește în siturile ROSCI0270 Vânători Neamţ, conform planului de management şi ROSCI0156 Munţii Goşman, conform Formularului Standard. Aceste două situri Natura 2000 se află la o distanţă aproximativă faţă de proiect de 24 km şi 34 km. Un aspect important conform caracteristicilor ecologice al speciei Canis lupus este faptul că aceasta realizează migraţii sezoniere sau non-sezoniere de amplitudini mari (de până la 40 de km).

Autorii raportului adaugă că în siturile Natura 2000, aflate la distanţa foarte mare faţă de proiect, impactul asupra speciei de mamifere de interes comunitar Canis lupus a fost considerat nesemnificativ. „Aşadar, deşi proiectul intersectează coridorul ecologic al speciei, având în vedere măsurile de mediu prevăzute în proiect (la etapa de memoriu), impactul asupra speciei este considerat nesemnificativ”, se menționează în raportul de impact asupra mediului.

Autorii raportului prezintă și alternativa de traseu cea mai prietenoasă cu mediul. „A fost selectată pentru implementare alternativa de traseu 1D-2D-3C, aceasta obţinând cel mai mare punctaj pe criteriul „Minimizarea impactului asupra mediului” şi totodată situându-se pe locul 2, la o diferenţă foarte mică de punctaj faţă de locul 1 pe criteriul ”, se precizează în RIM.

sursă: economica

sursă foto: retezat