A scăzut numărul de cazuri Covid

covid

Numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 este în scădere, iar specialiștii preconizează că în cel mult un an de zile omenirea se va obișnui cu toate aspectele reprezentate de convețuirea cu boala Covid-19.

În unitățile medicale Covid din municipiul Iași sunt internați 161 de pacienți.

„Din fericire, așa cum am preconizat, de la debutul acestei săptămâni au început să scadă numărul cazurilor de pacienți infectați cu Covid-19, ceea ce înseamnă că vâful valului 5 a fost atins, iar în momentul de față suntem într-o fază de platou cu tendință de scădere a numărului de pacienți SARS-CoV-2 pozitivi . Astăzi, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași de pe strada Octav Botez îngrijim un număr de 130 de pacienți cu forme medii și trei pacienți cu forme severe îngrijiți în Terapia Intensivă. Dacă discutăm de secția exterioară de la Lețcani, avem în îngrijire un număr de 8 pacienți cu forme medii și 20 de pacienți în Terapie Intensivă. Acest număr de pacienți atât de pe str. Octav Botez, cât și din cadrul Secției exterioare fiind în scădere”, a transmis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Totodată, medii preconizează că în luna aprilie numărul infectărilor va fi scăzut, iar la începutul anului 2023 Covid-19 va seamăna cu o răceală obișnuită.

„Luna aprilie, din punctul meu de vedere, va fi una dominată de acalmie pandemică, va fi asemănătoare lunii decembrie, reprezentând permisele sfârșitului pandemic. La sfârșitul anului 2022, începutul anului 2023 omenirea se va obișnui cu toate aspectele reprezentate de convețuirea cu boala Covid-19. Ca și în cazul gripei, cu toate că nu există nicio asemănare între cele două patologii total diferite, va exista prevenție, prevenția fiind reprezentată de vaccin. În momentul de față dispuem de vaccin anti-gripal, așa cum dispunem și de vaccinul anti-Covid-19. Administrarea acestora va fi opțională, va fi într-o singură doză, așa cum este normal și tratament, chiar dacă și în momentul de față există un protocol eficient în tratamentul Covid-19, avem noi molecule avizate de către Ministerul Sănătății în vederea tratamentului și vindecării de virusul SARS-CoV-2. Prevenția și protecția va trebue să le caracterizeze și să le reprezinte dublate de spiritul civic, responsabilitatea față de cei din jur, indiferent de măsurile reglementate legislativ. Doar împreună vom putea și sigur vom reuși să trecem și ăeste ceastă perioadă dificilă din viața noastră”, a adăugat dr. Florin Roșu.