A rupt barierele diferentelor dintre sexe

soferita

Meserie neobisnuita pentru o tanara de 31 de ani din Iasi. A ales sa isi urmeze visurile  si a ajuns sa conduca  un autobuz de 11 tone pe strazile orasului. In timp ce, in tarile dezvoltate egalitatea dintre sexe este o normalitate, in Iasi este singura femeie care manevreaza un autobuz pentru transport in comun.

Iuliana Henea s-a intors din Marea Britanie unde a lucrat intr-o fabrica  in urma cu doi ani. Cu gandul de-a deveni sofer profesionist, iubirea pentru masini a deprins-o de la soțul ei, iar de mai bine de 4 luni este angajata la Compania de Transport Public in Comun din Iasi.

Iuliana Henea – sofer CTP Iasi: „M-a incurajat sotul meu fiind si el tot sofer de autobuz la aceasta companie si am zis sa fac si eu acest pas pentru ca imi place. Este o meserie dificila, dar nu imposibila. Nu este greu sa fii sofer de autobuz dar trebuie sa te gandesti ca ai o responsabilitate mare in momentul in care te afli in spatele volanului. Nu trebuie sa te gandesti numai la tine, te gandesti si la viata pasagerilor. In prima saptamana a fost un pic cam greu pentru ca mi-a fost frica de reactia calatorilor, orasul si asa este aglomerat”.

In fiecare zi se confrunta pe strazile Iasului cu tot felul de intamplari. Participantii la trafic raman uimiti cand o vad pe frumoasa blonda la volanul autobuzului. Calatorii o felicita, unii insa o privesc mirati caci rar vad o femeie la volanul unui autobuz. Colegii din trafic au si eu reactii neobisnuite.  

Ma saluta, imi acorda prioritate, pentru ca vad o femeie la volan. Si blonda si sexy„, mai spune Iuliana.

Aceasta meserie este destul de dificila si pentru un barbat, spun colegii Iulianei, care la randul lor o apreciaza pentru puterea de a tine piept provocarilor din trafic.

In primul rand trebuie sa fii foarte atent la strada. In al doilea rand trebuie sa fii foarte calm. Daca esti nervos si iti iesi din fire prea repede ca mai sunt si momente cand te certi cu unul care nu-ti da prioritate sau altul mai face o greseala si nu-i bine sa te enervezi. Este greu, ne trezim la ora 3.30, ne culcam la 00.30″, a declarat Ion Iordache, sofer RATP.

Iuliana conduce acum un autobuz cu un gabarit de 12 tone  și o lungime de aproximativ 12 metri. La inceput a lucrat pe  un singur traseu pentru a se obisnui. Acum conduce autobuzele de pe traseele 36, 28 si 5.

Carmen Gherca – reprezentant CTP: „Compania de Transport Public Iasi promoveaza egalitatea de sanse intre femie si barbati. Mai avem o fata o colega care face acum cursurile de sofer de autobuz, speram sa o finalizeze si de ce nu, sa fie din ce in ce mai multe doamne si domnisoare care isi doresc sa urmeze aceasta cariera„.

Frumoasa blondina nu se opreste aici, vrea sa-si atinga limitele si sa obtina permisul pentru toate categoriile de sofer profesionist.