A primit a doua șansă la viață, de la tatăl său

În Compartimentul de Transplant de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” a fost efectuat al patrulea transplant renal din acest an. Tatăl, în vârstă de 42 de ani a donat un rinichi fiului său de 17 ani. Băiatul făcea dializă de patru ani la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, după ce a fost diagnosticat cu o afecțiune urologică care a dus la o complicație: nefropatie de reflux cu insuficiență renală cronică în stadiu terminal.
Operația a durat aproximativ 5 ore, ambii pacienți fiind într-o stare bună. Pentru acest copil, transplantul înseamnă o șansă de a scăpa de drumurile Botoșani – Iași făcute de trei ori pe săptămână pentru a face dializă. Pentru copii astfel de sedinte se fac doar la Spitalul de Copii din Iași.
„Este vorba despre un transplant de rinichi de la donator viu. Un pacient de 17 ani a primit o nouă șansă de la viață primind un rinichi de la tatăl lui de 42 de ani. Pacienții sunt din județul Botosași, iar tânărul de 17 ani făcea de 4 ani dializă la Spitalul de Copii din Iași, făcând săptămânal, de 3 ori pe săptămână, drumuri de 2 ore jumătate până la ședințele de dializă. Pacientul era cunoscut cu afecțiuni urologice, care au evoluat și au dus la insuficiență renală, singura soluție pentru acest tânăr pacient fiind transplantul renal.”- a declarat Ionuț Nistor, medic primar nefrolog Spital Parhon Iași
Tatăl băiatului se bucură că toate analizele au ieșit bine și a putu fi cel care i-a salvat viața fiului său.
”Vai Doamne. Mulțumesc lui Dumnezeu că am văzut că sunt sănătos și pot să îi donez, asta mă preocupa. Mă gândeam poate îmi găsește ceva, știți poate găsi orice, un defect ceva, când mi-a spus că sunt perfect sănătos, vai. Sunt bucuros, acuma are creatina 0,7 ca la un om normal.”- a precizat Nuțu Bogdan Iulian, tatăl băiatului
”A: Când am aflat că facem dializă, tata era în Germania și a spsu că cineva dintre mama și tata trebuie să facă teste de paternitate și să îmi doneze, dacă sunt compatibil și uite că tata a fost.
R: Și cum te simți acum, după gestul acesta și uite e o șansă mare pentru tine.
A: Îi mulțumesc și e bine.
R: Ce ți-ai dori în primul și în primul rând să faci când o să treacă momentul acesta și etapa aceasta din viața ta. Ce îți lipsește cel mai mult?
A: Nimic, nimic momentan.” – a precizat Alexandru
Adolescentul de 17 ani nu avea o greutate normală pentru vârsta lui, din cauza repetatelor ședințe de dializă. Acesta va pleca în câteva zile acasa.
”Deși e vorba despre un copil de 17 ani, el ca dezvoltare statură ponderală era la nivelul unui copil de 10 ani. Transplantul a decurs fără nici o problemă. Funcția renală în momentul de față este percecxt normală, copilul să sperăm că va avea o viață cât se poate de normală și pe lângă asta, săs perăm că va mai crește puțin față de dimensiunile pe care le are acum. Pentru că transplantul la copii, mai are o particularitate, pentur că îi ajută la dezvoltarea statutului ponderal. LA copii după ce s-a efectuat transplantul parcă le-ai turnat apă la rădăcină, încep să crească.” – a declarat Corneliu Moroșanu, coordonator echipa transplant Spital Parhon Iași
Anul acesta au fost realizate patru transplanturi de rinichi: trei de la donator viu, de la părinte la copil, iar unul de la donator cadaveric, prelevarea fiind făcută în Bulgaria. Anul trecut, în 2021, au fost în total 30 de transplanturi renale realizate la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”.