A murit poetul şi traducătorul Adam Puslojic, prieten apropiat al lui Nichita Stănescu

Adam-Puslojic-e1672518784257-407x400-1

Muzeul Naţional al Literaturii Române anunță că sâmbătă seara a murit poetul şi traducătorul Adam Puslojic, prieten apropiat a lui Nichita Stănescu.

„S-a stins, în ultimele ore ale anului 2022, Adam Puslojic, poetul şi traducătorul ‘sârbo-valah’ atât de legat de literatura (poezia) română. S-a născut în 11 martie 1943 într-un sat românesc de pe valea Timocului, iar antecesorii săi se numeau, de fapt, Pusloi. S-a ilustrat încă de la debut (prin 1963-64) ca traducător din Nichita Stănescu, care-i va deveni prieten apropiat (volumul nichitian ‘Belgradul în cinci prieteni’ îi e dedicat în parte). A debutat ca poet în 1967, iar doi ani mai târziu i-a apărut un volum de traduceri din Marin Sorescu – alt poet familiar lui. A publicat, de-a lungul a cinci decenii, 16 volume de versuri şi mai multe antologii – care rămân să fie mai bine asimilate; ele vădesc o evoluţie stilistică spectaculoasă, debitoare, în mai mare măsură, tradiţiei poetice (moderne) româneşti decât celei sârbe”, informează MNLR pe pagina de Facebook, potrivit Agepres.

Instituţia aminteşte că Adam Puslojic a fost şi animatorul unui curent de avangardă – „clocotrismul”, căruia i-a imprimat propriul tonus.