A murit Aurel Vainer, fost președinte al Federației Comunităților Evreiești din România

aurel-vainer-603x350

Ultimul președinte al comunității evreiești supraviețuitor al Holocaustului, Aurel Vainer, s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani. Înmormântarea va avea loc marți, ora 14:00, în cimitirul Israelit Filantropia din București.

„S-a stins din viața dr. Aurel Vainer, Președinte de Onoare al Federației Comunităților Evreiești din România. Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” își exprimă regretul la aflarea veștii trecerii în neființă a dr. Aurel Vainer, Președinte al Federației Comunităților Evreiești timp 15 ani (2005-2020). Născut la 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, județul Botoșani, Aurel Vainer a trecut, împreună cu familia, prin persecuțiile antisemite din timpul Holocaustului. După război, a absolvit Academia de Studii Economice, în 1953, iar în 1966 a obținut titlul de Doctor în Economie. Începând cu anul 1962 și până după revoluția din 1989, Aurel Vainer a avut activitate de cercetare în economia comerțului, participând la numeroase sesiuni științifice, în țară şi străinătate, și publicând numeroase articole, studii și cărți pe teme economice. Între 2004-2016, a fost deputat în Parlamentul României, ca reprezentant al evreilor din România. Din 2005, a preluat conducerea Federației Comunităților Evreiești din România, făcând eforturi susținute pentru reorganizarea activității comunitare, interconectarea Federație cu instituții reprezentative naționale și internaționale, participarea la marile dezbateri ale societății românești, promovarea memoriei comunităților evreiești și a victimelor Holocaustului, protejarea și recondiționarea patrimoniului evreiesc etc. Din 2020, Aurel Vainer a devenit președinte de onoare al FCER. Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” își manifestă recunoștința pentru susținerea și implicarea dr. Aurel Vainer atât în activitatea științifică a Centrului, cât și în organizarea și sprijinirea conferințelor, dezbaterilor și a evenimentelor culturale, precum Școala de Vara, în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România. Să îi fie amintirea binecuvântată!”, a transmis Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman”

„S-a stins din viață Dr. AUREL VAINER, președinte de onoare al F.C.E.R. Născut pe 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, jud. Botoșani, AUREL VAINER, devenit mai târziu doctor în economie, a fost, în primul rând, un om în adevăratul înțeles al cuvântului. Ein Mensch, cum îi plăcea să spună despre cei puțini, aleși la suflet, ca și el, care meritau acest calificativ. Venea dintr-o familie evreiască pe care o pomenea adesea și de la care a moștenit dragostea pentru muncă, iubirea față de aproape, respectul față de demnitatea proprie și a celor din jur, pe care s-a străduit mereu să nu îi umilească, să nu îi strivească sub autoritatea sa. Când era sfătuit să țină seama de vârsta lui, anii adunându-se implacabil, îți răspundea întotdeauna: «Cât vrea Dumnezeu, vreau și eu».”, este mesajul Federației Comunităților Evreiești din România: