A început summit-ul pentru viitorul NATO. Războiul din Ucraina se află în centrul discuțiilor

La Madrid are loc summitul NATO. Mai mult de 40 de şefi de state şi guverne se întâlnesc pentru a discuta viitorul Alianţei, la care Suedia şi Finlanda se vor putea alătura după ce Turcia își va ridica veto-ul. De asemenea, războiul din Ucraina se află în centrul summit-ului.

Volodimir Zelenski a cerut prin intermediul unei videoconferinței mai multe arme și bani, circa 5 milioane de dolari pe lună, pentru a putea face față Ucraina invaziei ruse.

”Acesta nu este un război declanşat de Rusia doar împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condiţiile în Europa – pentru cum va arăta viitoarea ordine mondială”, a spus Zelenski.

Volodimir Zelenski susține că ambiţiile Moscovei nu se vor opri la Ucraina.

”De aceea este absolut necesar să sprijiniţi Ucraina, chiar de acum, cu arme, finanţare şi sancţiuni politice împotriva Rusiei, care îi vor tăia capacitatea de a finanţa războiul”, a mai spus Zelenski.

Secretarul general al Alianţei atlantice, Jens Stoltenberg, a menționat ieri la deschiderea întâlnirii că „Summitul de la Madrid va fi unul esenţial” pentru viitorul NATO.

Totodată, Jens Stoltenberg a precizat că NATO va fi alături de Ucraina.

„Este extrem de important să fim gata să continuăm să ne oferim sprijinul, deoarece Ucraina se confruntă astăzi cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a declarat el.

Întâlnirea de azi va fi o oportunitate de lansare și a procesului de aderare pentru Finlanda şi Suedia, care au decis să adere la NATO ca reacţie la ofensiva lansată de Rusia în Ucraina pe 24 februarie.