A inceput sezonul muraturilor si conservelor de iarna  

A inceput sezonul gogonelelor si gogosarilor. Pietele din Iasi au fost luate cu asalt in aceste zile de gospodinele care vor sa pregateasca zacusca, zarzavat si muraturi. Desi iesencele spun ca preturile sunt putin mai mari fata de anii trecuti, acest lucru nu le impedica sa pregateasca preparatele in casa. In nici o iarna nu lipsesc dulceaturile de prune sau caise.

Comerciantii locali nu se plang in aceasta toamna de lipsa vanzarilor. Piata Alexandru a fost luata cu asalt astazi de gospondine care au cautat cele mai bune preturi la ardei, gogosari, ceapa sau gogonele pentru a pregati preparatele gustoase de toamna. Zacusca si tocanita de legume raman in continuare in preferintele gospodinelor.

P: Da, am facut zarzavat, zacusca si cam atat.

R: Cum vi se par preturile fata de anii trecuti?

P: Sunt mai mari dar ce sa facem, luam asa…Am fost in piata acolo la CUG saptamana trecuta si erau foarte scumpe preturile fata de piata aceasta. Azi cand am venit aici si am vazut preturile…gogosarii cu 5, 6 lei si acolo 8 lei.” a spus o pensionara

„Zacusca.. din 5 kg de vinete si 5 kg de gogosari.. nu mai stiu, cred ca in jur de 10 borcanele. Am pus si la 800 si asta e. Am facut si putin bulion cu rosii de gradina de la tara si zarzavat si atat.” ne-a marturisit o pensionara

P: Da, deja am facut si muraturile si zarzavaturile. Zacusca urmeaza.

P: Eu fac de regula de bureti. Si se face cu bureti, cu gogosari sau ardei cu ceapa. Pui foi de dafin, pui piper, bulion si gata zacusca.

R: cam cate borcane va ies de obicei?

P: Eii… dintr-o portie ies cam 5-6 borcanele.” a spus o ieseanca

Pe langa zacusca si zarzavat, gospodinele au inceput sa pregateasca si muraturile. Un kilogram de gogonele poate ajunge si pana la 7 lei.

R: Ati pus si muraturi?

P: Acum caut sa vad cam cum este in piata si daca imi convine, daca nu, raman fara. Varza nu mai pun pentru ca nu mai am unde sa o tin… balcon nu este…scumpa viata.” a spus o pensionara

„P: Castraveti, gogonele si un harbujel, doi acolo cat se poate intr-o canistra.” a spus o ieseanca

Iesencele ne-au marturisit ca preturile sunt putin mai mari fata de anul trecut, insa acest lucru nu le impedica sa nu faca pregatiri pentru iarna.

R: Cum vi se par preturile in aceasta toamna?

P: Cam scumpe pentru noi pensionarii.

P: Rosii dar la un pret mai convenabil si vinete, ardei cand am gasit tot asa ieftini.

R: Dulceata ati facut?

P: Putina, foarte putina.

R: Ce fel de dulceata?

P: De visine am facut putin pentru ca este acruta si atat. Putin majun.” a spus o pensionara

In aceasta toamna un kilogram de gogosari costa 6 lei, un kilogram de rosii costa 8 lei, un kiligram de ardei 8 lei iar ceapa este 6 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *