A început Săptămâna Patimilor, tradiții și obiceiuri

Saptamana_Patimilor

De astazi, credinciosii ortodocsi si cei greco-catolici au intrat in Saptamana Mare. În fiecare zi din aceasta saptamana, la biserica, se țin slujbe speciale, numite Denii. Exista si numeroase traditii pentru fiecare zi a acestei saptamani.

În Săptămâna Mare, e bine să iertam și să ne împacam cu toți cei cu care am fost în dușmănie.

Traditia spune ca in Lunea Mare, începe curățenia de Paște: se scoate totul la aerisit, se spală rufe, se calcă și se fac reparațiile necesare prin casă.

În Marțea Mare, se mătură, se aspiră și se spală geamurile. Până miercuri, inclusiv, se mai pot spăla și călca rufele. După această zi, bărbații își ajută nevestele la treburile gospodărești.

Joia din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, ziua în care se vopsesc ouăle  fac pasca si cozonac. Tradiţia populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşte apară de suferinţe şi necaz, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi şi de năpastă.

Tot în Joia Mare se ține post cu mâncare uscată, iar la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca

Vinerea din Săptămâna Mare este numită și Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. Este bine să se țină post negru, în aminitirea patimilor lui Iisus. Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an mănos.

Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paștelui, când femeile gătesc majoritatea mâncărurilor, termină curățenia și pregătesc hainele noi pentru zilele de sărbătoare.