A început primul marș al comunităţii LGBTQ la Iaşi. Contestatarii au ieșit în stradă

WhatsApp Image 2021-10-01 at 17.26.20

La ora 17.00, s-a dat startul primului marș al comunității LGBTQ la Iași, organizat de Asociaţia Rise Out.

Traseul pe care îl vor urma membrii comunității este Casa de Cultură a Studenţilor – Bulevardul Independenţei – Strada Elena Doamna – Strada Anastasie Panu – Palatul Culturii.

Mai multe persoane contestă marșul organizat astăzi. Intr-o intalnire care a avut loc astazi intre Mihai Chirica si reprezentanți ai asociațiilor Rise OUT, ACCEPT și CIVICA în vederea găsirii unei soluții raționale și morale pentru Marșul Iași Pride, primarul a atras atenția și asupra profilului profund spiritual al orașului, cu atât mai evident în aceste zile odată cu sosirea pelerinilor, eveniment de amploare anual în cadrul Sărbătorilor Iașului și în preajma Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Întrucât cele două orientări și atitudini sunt dificil de armonizat și din cauza timpului limitat, care nu permite anularea în totalitate, edilul-șef a propus ca astăzi, la ora analizată, să fie organizată doar întâlnirea reprezentanților asociațiilor în condiții de siguranță sanitară, iar, în spiritul respectului și toleranței reciproce, Marșul Iași Pride să fie organizat după Sărbătorile Iașului, la orice dată după 15 octombrie 2021 care ar conveni inițiatorilor, de asemenea în condiții de siguranță sanitară, de ordine publică și fără a aduce atingere niciunui participant.

„Iașul este un oraș al toleranței și echilibrului. Lumea trece prin provocări profunde și schimbări de amploare. Înțelepciunea trebuie să ne îndemne să fim responsabili, împăcați cu noi înșine și cu cei din jur, cu dragoste de Dumnezeu, iar nu orbiți de ură, intoleranță, răzbunare. În calitate de primar al celei de-a doua comunități a României, fac apel la răspunderea morală a fiecărui cetățean. Trebuie să ne înțelegem, să ne respectăm unii pe alții, fiindcă majoritatea protejează minoritățile, nu le marginalizează. Fie ca sărbătorile religioase ale Iașului în contextul acestor provocări să arate tuturor că morala creștină, bazată pe dragostea și toleranța față de aproapele nostru, indiferent de opțiunile lui, nu este doar un slogan, ci un crez de viață fundamental!Fac apel la membrii LGBTQ să nu apeleze la provocări și gesturi agresive, să nu creadă că o minoritate trebuie să aibă drepturi suplimentare, peste, lege, față de majoritate, să fie condusă de rațiune și echilibru”, a spus primarul Mihai Chirica.