A început oficial cursa pentru șefia DNA și a Parchetului General. Ministerul Justiției anunță începerea procedurilor

FB1A9153-e1664281704231-640x400

Ministerul Justiţiei a anunțat marți lansarea procedurii de selecție a viitorilor șefi ai DNA și Parchetului General, funcții ce se vacantează la 21 februarie 2023. Posturile sunt ocupate acum de Crin Bologa (DNA) și Gabriela Scutea (Parchetul General), ambii având dreptul la un nou mandat de trei ani. Numirea șefilor de parchete este una dintre ultimele mari decizii ale președintelui Iohannis înainte de terminarea mandatului, alături de numirea unui nou premier la rotativă PSD-PNL din luna mai 2023.

De notat că Ministerul Justiției nu a lansat procedura și pentru DIICOT, parchetul anti-mafie condus acum interimar de Oana Pâțu.

După selecția organizată de Ministerul Justiției, ministrul Cătălin Predoiu le va trimite ulterior la CSM pentru un aviz consultativ. Decizia finală este a președintelui Klaus Iohannis.

În 2020, la precedentele numiri, Iohannis a ignorat avizele negative ale CSM pentru Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu (DIICOT). Hosu a demisionat din funcţia de procuror-şef al DIICOT în septembrie 2020, după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție.

De notat că din comisia de interviu de la Ministerul Justiției fac parte doar doi procurori. Comisia este formată din:

a) ministrul Justiției, care este și președintele comisiei de interviu;
b) doi reprezentanți ai Ministerului Justiției;
c) doi procurori desemnaţi de Secţia pentru procurori a CSM;
d) un reprezentant al Institutului Naţional al Magistraturii desemnat de către Consiliul ştiinţific al acestuia;
e) un specialist în management, organizare instituţională şi comunicare desemnat de Academia de Studii Economice – Facultatea de Management;
f) un psiholog din cadrul CSM ori din cadrul instanţelor sau al parchetelor.