A început FILIT 2022

WhatsApp Image 2022-10-20 at 15.57.03

S-a dat startul la seria de evenimente din cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi. Peste 200 de ateliere, conferinte si sesiuni de comunicare vor avea loc in perioada 19-23 octombrie, in mai multe locatii din Iasi.

Elevii de la mai multe scoli din Iasi au avut posibilitatea de a intalni un autor de povesti pentru copii. Este vorba de Radu Țuculescu, prozator, dramaturg si ziarist, ale carui volume au fost traduse in Austria, Franta, Italia, Ungaria si Cehia. El le-a povestit copiilor cum a inceput sa scrie romane si cat de mult timp lucreaza la o singura carte.

Radu Țuculescu – scriitor

Primul meu roman l-am scris in clasa a IV-a intr-un caiet cu creionul. Il am si acum. Se poate si acum citi. Este o aureala cu banditi, pirati, insule pustii sau mai putin pustii.Asa cum in clasa a IV-a toti dintre dumneavoastra cititi carti de aventuri. Nu stiu de ce m-am apucat sa scriu. Habar nu am. Poate datorita bibliotecii tatalui pentru ca copiii imita pana la o anumita varsta. Iar daca parintele mai citeste cate o carte mai citeste si copilul.”

La Casa FILIT a avut loc un Atelier de traducere din limba engleză pentru adolescenți.

Sincron Iulia Dromereschi – traducatoare

„Am organizat un atelier de traduceri pentru adolescenti cu focus pe science fiction si fantasy. Ei au fost impartiti in trei grupuri de lucru fiecare a capatat rol de traducator si corector am lucrat cu niste teste dintr-o carte . Sper eu ca au reusit sa vada cum este sa fie in pielea celor din roluri.”

De asemenea, ieșenii sunt invitati sa participe la Serile FILIT, evenimente care vor avea loc la Teatrul National „Vasile Alecsandri”.

Amelia Ghiorghiță – PR FILIT

Suntem foarte fericiti sa ii primim. Entuziasmul lor ne face sa ne treaca si noua din emotii. Cu siguranta ca va fi o saptamana plina de evenimente frumoase, diverse si îi asteptam pe toti iesenii si nu numai pentru ca avem foarte multi care fac turism cultural pentru FILIT ii asteptam la Casa FILIT si in tot orasul

FILIT este un proiect anual organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași, iar ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România.