A început distribuția pastilelor de iodură

274756088_326672952839947_8886880894259625771_n

20 milioane de comprimate de iodura au fost distribuite deja Directiilor de Sanatate Publica, dupa ce Antibiotice Iasi a finalizat comanda de la Ministerul Sanatatii de 30 milioane de pastile. Pana la finalul acestei saptamani se asteapta ca toate Directiile de Sanatate Publica din tara sa dispuna de aceasta medicamentatie.

Mai mult de jumatate din productia de comprimate realizata de Antibiotice Iasi a fost distribuita. Ministerul Sanatatii intentioneaza sa organizeze si o campanie de informare fata de modul in care trebuie utilizate aceste medicamente.

„Fabricația a fost încheiată de către compania Antibiotice Iași. Deja 20 de milioane din cele 30 de milioane produse de comprimate au ajuns la direcțiile de sănătate publică și întreaga cantitate va ajunge la nivelul acestora, până la sfârșitul acestei săptămâni. Între timp, împreună cu Casa Naționala de Asigurări de Sănătate facem o evaluare și o catagrafie a persoanelor pe grupe de vârste. O avem la nivel național și la nivel județean, dar acum mergem puțin mai în profunzime și așteptăm cifrele referitoare la numărul de persoane de pe lista fiecărui medic de familie. Pentru ca intentionam sa gasim o formula care sa implice medicii de familie catre distribuirea acestor comprimate, la pacienții de pe propriile liste.”- a declarat Alexandru Rafila – ministrul sănătății

Antibiotice Iaşi a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. Acest medicament se fabrică la solicitarea autorităţilor guvernamentale, pentru a putea fi oferit în mod gratuit, populaţiei, în situaţii de criză determinate de un incident nuclear.

„Ca intotdeuna, în anumite momente, sigur că crește oarecum presiunea. Solicitările asupra roducătorilor de substanțe active, de materii prime. Imi aduc aminte de explozia reactorului de la Fukushima, din anul 2011, când tot în regim de urgență a trebuit să aducem comprimate din altă parte. Nu s-a putut aduce comprimate din altă parte pentru că comenzile la producătorii internaționali erau uriașe. Atunci a trebuit în regim de urgență ca si acum să reproducem si sa producem acest medicament. L-am produs și l-am livrat autorităților din România încă de atunci. ” – a declarat Ioan Nani – director Antibiotice Iași

După acoperirea nevoilor de iodură de potasiu, compania Antibiotice va da curs şi altor solicitări de producţie a acestui medicament pentru autorităţi guvernamentale din alte state din Uniunea Europeane.