A început campania de vaccinare antigripală

Campania de vaccinare antigripala aduce noutati in acest sezon. Pacientii care vor sa se imunizeze trebuie sa se inscrie pe lista medicului de familie pentru a primi doza gratuit. O alta noutate ar fi faptul ca pacientii pot lua vaccinul antigripal gratuit de la farmacie, pe baza retetei eliberate de medicul de familie.

In acest an, conform conditiilor impuse de Ministerul Sanatatii, doar persoanele asigurate vor putea beneficia de retele compensate. Pacientii care se vor putea vaccina gratuit sunt copiii cu varsta cuprinsa intre sase luni si cinci ani, femeile gravide, personalul medical, personalul de ingrijire, persoanele varstnice sau cele care sufera de boli cronice.

Dr. Anca Deleanu, președinte Societatea Medicilor de Familie Iași

Ne aflam in pragul sezonului rece si ca in fiecare an este necesara vaccinarea antigripala. Vaccinarea se adreseaza in primul rand persoanelor expuse la risc dar si persoanelor sanatoase. In acest moment, vaccinul si-l procura din farmacii si dupa informatiile pe care le avem acestea au un stoc suficient de vaccin gripal si el trebuie achizitionat prin reteta de la medicul de familie. Persoanele cu boli cronice, aparent sanatoase cu varsta peste 65 de ani precum si copiii pana la 18 ani beneficiaza de procurarea acestui vaccin sau de acest vaccin in mod gratuit in timp ce persoanele intre 19 si 45 de ani il au compensat.

Medicii spun ca vaccinarea este benefica si asigura imunitate pentru urmatoarele sase luni.

Dr. Anca Deleanu, președinte Societatea Medicilor de Familie Iași

Ca orice vaccin poate provoca o serie intreaga de efecte secundare de la efecte locale pana la efecte generale. O anamneza bine facuta, un istoric pe care pacientul il are, categoric nu impedica aceasta vaccinare. In general in populatia noastra, vaccinarea antigripala a fost facuta de multi ani, pacientii sunt doritori sa aiba aceasta imunizare, ca urmare, in genreal se stiu persoanele care au antecedente de soc anafilactic sau de efecte secundare.

Cei care vor sa isi administreze vaccinul antigripal dar nu se afla in categoriile de risc, pot achizitiona dozele la pretul de aproximativ 60 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *