A iesit fum alb in coalitie privind preturile la energie

coalitie ciolacu hunor ciuca11

PSD, PML si UDMR au stabilit aseara sa mentina plafoanele la energie si in anul 2023 si sa reglementeze piata printr-o noua ordonanta de urgenta.

„E un fel de semi-reglementare pe energia rămasă nevândută. Şi sper să ne învăţăm lecţia pentru anul 2025, unde avem deja un mecanism funcţional. (…) Am avut o ordonanţă în care au fost 0,8 – 0,68, un leu la IMM-uri, la industria alimentară şi se menţin lucrurile astea. E adevărat, când depăşeai 255 de kilowaţi ne-am trezit că sunt facturi cu 4 lei, sunt facturi între 7 şi 11 lei la marii consumatori, iar cei care vindeau cu 11 lei de fapt o cumpăraseră cu până într-un leu…Acest mecanism va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie. Statul nu are datoria să compenseze specula. Statul are datoria să-şi protejeze producătorii şi să vină cu compensare pe lanţul de distribuţie ”, a declarat liderul PSD, miercuri seară, la B1 TV.

 In 2023 se vor menține plafoanele pentru consumatorii casnici:

  • sub 100 kwh pe lună tarif de 0,68 lei/ kwh
  • între 100 kwh -255kwh pe lună tarif de 0,8 lei/ kwh
  • peste 255 kwh până la 300 kwh pe lună tarif de 1,3 leu/ kwh

Plafoanele pentru consumatorii economici:

IMM, Industria alimentară, Serviciile comunitare, Farma -1 leu / Kwh. Pentru marii consumatori economici tariful va fi de 1,3 lei/ kwh.