A-i impărţi pe români în cei care sunt cu mine şi sunt de „bună credinţă” pe de o parte, şi cei care nu sunt cu mine si nu sunt de buna credință este o operațiune periculoasa

Varujan_Vosganian

Poziţiile presedintelui Klaus Iohannis din ultima vreme, care nu mă ingrijorează atât pentru ca ar constitui vreo noutate, pentru ca sunt aceleasi ale unui presedinte care s-a imbracat in vesta rosie ca sa participe la miting-uri antiguvernamentale, mă ingrijorează, însă, pentru felul in care dînsul incearcă sa ne impinga inapoi prin mesaje sale spre anii ‘90.

Am facut o comparatie între mesajele lui Ion Iliescu de la inceputurile anului ‘90, mai ales din ianuarie- iunie 1990, si mesajele de astazi ale lui Klaus Iohannis și am găsit numerose similitudini. Comparatia ar merge mai departe si cu Traian Basescu – cum spuneam cu alt prilej, Klaus Iohannis are toate defectele dar nu si calitatile lui Basescu – dar dincolo de asta e o mare diferenta intre ei doi: Basescu impartea societatea prin felul in care cetatenii romani se raportau la el, Iohannis imparte societatea prin felul în care el se raporteaza la cetatenii romani, pe care in mod sistematic cauta sa-i învrăjbească.

Vă voi prezenta un extras din declarațiile recente ale lui Klaus Iohannis. Acest citat care in mod ciudat nu a facut obiectul dezabaterii publice ci a starnit doar reactii din partea Bisericii Ortodoxe, este un citat exemplar pentru a arata felul in care Klaus Iohannis incearca sa pregateasca anul electoral incercand sa induca o stare de ura, de intoleranta, de dușmănie si de radicalism. Citez: „Cei care au promovat referendumul privind familia nu au fost toleranţi, dar românii au dat o lectie imensa acestor infatuați care au promovat ura și așa cum se spune popular, i-au tratat cu flit.”

Să nu uităm, e vorba de 3.5 milioane de romani care au votat afirmativ la acest referendum. Nu vreau să intru in subiectul referendumului, in chestiunea alcătuirii familiei, eu mi-am exprimat atunci punctul de vedere, se pare insa ca a vorbi in acest fel dispretuitor despre un referendum in care 90 si ceva la suta dintre votanți au avut o anumita optiune, indiferent care este ea, trecându-i astfel într-un registru vulgar și disprețuitor este incalificabil.

Cei de o varsta apropiată cu mine probabil iși amintesc că pe vremuri exista un aparat ca o pompă care emitea un gas toxic menit să alunge muştele, numit Flit. Vreau să-i spun lui Klaus Iohannis că noi nu suntem un popor de muște. Acest fel de a vorbi despre aproape 4 milioane de romani, este unic și revoltător în întreaga istorie a Romaniei.

La asta aş adăuga chestiunea privind ele doua popoare de pe malurile Prutului. Nu atât faptul că Iohannis a folosit sintagma „două popoare” este ingrijorator, ci faptul ca, el, Klaus Iohannis, nu ințelege nimic din esența acestei probleme. A încercat să-și repare greșeala afundîndu-se în ea. A spus: stați puțin, sunt sigur că nu am spus doua popoare, am spus doua naţiuni. Dânsul habar nu are ce inseamna naţiune. Naţiune înseamnă comuniune de limbă, comuniune de conştiinţă/ memorie istorică, de însuşiri religioase dominante şi de teritoriu. Care dintre acestea nu se potrivesc românilor de pe cele doua maluri ale Prutului? Care din aceste comuniuni poate fi contestată?

Iar cea de a treia chestiune, care vă mărturisesc, ne intoarce la zorii insângeraţi ai anilor ‘90, este aceasta declaraţie: “ Împreună cu voi, cu toţi românii de buna credinţă, noi garantăm democratia in Romania. Doresc un referendum bine organizat, bine gândit în parteneriat cu societatea civila cu partidele de buna credinta.”

A-i impărţi pe români în cei care sunt cu mine şi sunt de „bună credinţă” pe de o parte, şi cei care nu sunt cu mine si nu sunt de buna credință este o operațiune periculoasă. De dimineata, cum spuneam, am intrat pe internet si am citit cateva dintre declaratiile lui Ion Iliescu – declaratiile sale in 28 ianuarie 1990, salutul către mineri din 14 iunie 1990, felul in care el ii saluta pe romanii de buna credinta, pe oamenii de buna credinta si ii condamna pe toti ceilalti.

Klaus Iohannis, prin sustinerea pe care o da structurilor oculte si prin felul in care ii imparte pe romani in acest mod cu argumente maniheiste și părtinitoare, ne reintoarce la inceputul anilor 90. Si din pacate comportamentul fanatizat si slugarnic al unor partide ne duce către același context. Probabil ca ne vom mai intalni cu acest tip de mesaj si este foarte trist ca cel ce vrea sa propuna cetățenilor români un referendum, o face cu scopul explicit de a-I imparti pe romani intre cei de de buna credinta si cei de rea credinta. Nu stiu ce intrebare va fi la un posibil referendum, dar un referendum pornit de aceste ipoteze riscă să devină o agresiune la adresa unitatii de constiinta a cetățenilor români.

Varujan Vosganian, presedintele filialei ALDE Iasi. (Comunicat de presa)