A fost inaugurat Muzeul de Istorie Naturală

Muzeul de Istorie Naturală și-a recăpătat strălucirea odată cu încheierea lucrărilor de consolidare și reabilitare. Edificiul este o bijuterie arhitecturatala si va fi gestionata de catre trei institutii: UMF Iasi, Universitatea „Al.I.Cuza” din Iasi si Primaria Iasi. La deschiderea oficiala au participat reprezentanti ai Senatului, Ministerului Culturii si Ministerului Educatiei.
Muzeul de Istorie Naturală a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Interiorul clădirii include biblioteca și sala de conferințe ale Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie, precum şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.
În ziua de 3 ianuarie 1859 în aceasta din urmă a fost decisă candidatura ca domn al Moldovei a colonelului Alexandru Ioan Cuza, eveniment care a însemnat declanşarea procesului Unirii Principatelor Române și preambulul creării Statului Unitar Naţional Român.
Ligia Deca – Ministrul Educatiei: “Astazi este o redescoperirea unei cladiri care poarta urmele istoriei, multa cultura si este o minune pentru educatie. Avem un exemplu palpabil cand istoria, stiinta, cultura, colaboreaza pentru succesul intregii tari si accesul la identitate si la invatat despre cine suntem pentru toti copiii“.
Monumentul a fost consolidat și reabilitat de Primăria Municipiului Iași printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare totală de 2,7 milioane de euro.
Raluca Turcan, ministrul Culturii: “Iasul este un oras incarcat de istorie, stiinta, cultura. Este un loc care a dat startul devenirii unui stat modern, roman, unitar. Iasul are oameni de cultura exceptionali si este un izvor permanent de generare de oameni de cultura si oameni invatati”.
Clădirea muzeului deține peste 300 de mii de exponate și include biblioteca și sala de conferințe ale Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli de colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie, precum şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.