A fost determinată compoziția deșeurilor municipale din Iași
Astazi s-au tras concluziile in urma celor doua zile de determinari ale compoziției de deșeuri reciclabile in teren, care au avut loc la Iași. Astfel, in urma analizei s-a constatat ca rata de reciclare este peste asteptarile specialistilor,insa datele finale ale analizei vor veni in zilele urmatoarea. Prin aceste activitati, specialistii in domeniu incearca sa afle ce buget este necesar pentru a finanta costurile nete ale gestionarii deseurilor.
Geanin Șerban – Președinte Asociația OIREP:
„In cele doua zile pe care impreuna le-am petrecut la Iasi am reusit sa determinam compozitia deseurilor municipale din judetul Iasi, date care ne sunt absolut necesare pentru a stabili baza de colaborare intre OIREP-uri, organizatiile care implementeaza raspunderea extinsa a producătorului si ADI Iași. Asa cum am spus de fiecare data, noi avem obligatia de a finanta costurile nete ale gestionarii deseurilor de ambalaje din deseurile municipale si pentru a stabili exact datoria noastra financiara, trebuie să știm cât deșeu reciclabil este in deseul municipal si cat deseu de ambalaj este in deseul reciclabil astfel incat pentru intreaga cantitate colectata de operatorii de salubritate delegati, noi sa acoperim aceste costuri.”
O surpriza placuta pentru specialiști a fost si faptul ca iesenii au raspuns pozitiv proiectului de garantie returnare.
Răzvan Gheorghiu – Director ADIS Iași:
„Astăzi s-a finalizat determinarea compoziției deseurilor municipale din Iasi. Am avut reprezentanti din partea asociatiei OIREP ambalaje, reprezentanti de la Federația Națională a Asociaților de Dezvoltare Intercomunitara si am avut si reprezentanti de la firma Returocea care gestioneaza sistemul de garantie-returnare. Am avut 12 esantioane colectate si din municipiul Iasi si din zona periurbana a municipiului Iași si din zona rurala. Pe categorii de deșeu, deseuri rezidual si deseuri din sticla. Am constatat prezenta deseului SGR si si non SGR dupa cum anticipam, inca suntem in faza de centralizare a datelor, in perioada urmatoare o vom finaliza si o vom pune la dispozitie.”
De asemenea, pe langa analiza, specialistii promit sa vina si cu solutii pentru a rezolva problema reciclării.
Liliana Nichita – Director FADI:
„Din aceasta analiza, din datele pe care le-am cules si care urmeaza sa fie interpretate practic nu am facut decat sa dovedim ceea ce noi constatam in practica. Ca pasi urmatori, ne vom indrepta catre legiuitor sa gasim caile prin care fluxurile noastre de deseuri, costurile pot sa fie acoperite.”
La finalul raportului, specialiștii vor reveni cu datele exacte.